DILBEEK - Gemeente financieel op koers naar 2019

C21

DILBEEK - Gemeente financieel op koers naar 2019

Editiepajot-dilbeel-logo-gemeente

Ondanks enkele financiële tegenvallers, blijft de gemeente financieel op koers. De vereiste autofinancieringsmarge tegen 2019 is nog steeds realistisch.

De Vlaamse overheid verplicht alle gemeentes om tegen het einde van deze legislatuur te eindigen met een positieve autofinancieringsmarge. Dat betekent dat de gemeente met het verschil tussen haar dagelijkse inkomsten en uitgaven (exploitatie) haar leningen kan aflossen.

 

Net zoals in heel wat andere gemeentes, werd ook Dilbeek geconfronteerd met enkele financiële tegenvallers. Daardoor moest het meerjarenplan worden bijgestuurd. Daarbij werd rekening gehouden met het slechtst mogelijke scenario, zodat volgende bijsturingen niet telkens tot besparingen moeten leiden. Enkel zo kan Dilbeek de noodzakelijke investeringsplannen verder uitvoeren en blijft de gemeente financieel op koers om de legislatuur met een positieve autofinancieringsmarge te beëindigen.  

 

Bij de dagelijkse inkomsten (exploitatie) heeft een herraming van de inkomsten van de personenbelasting door de FOD Financiën de grootste impact gehad. Door een vertraagde inning door de federale overheid zal Dilbeek voor 2014 maar liefst 1,3 miljoen euro minder ontvangen dan oorspronkelijk geraamd. Heel wat werkingsmiddelen die de gemeente ontvangt van hogere overheden worden niet meer geïndexeerd of zelfs verminderd, waardoor er ook in de bijhorende uitgave moest geknipt worden. Ook de hervorming van de brandweer zal voor een serieuze bijkomende werkingskost zorgen en de gesco-contigenten worden afgeschaft zodat de kostprijs van de betrokken personeelsleden onvoorzien zal stijgen. Daartegenover staat de aangekondigde indexsprong die de stijging van de personeelskosten, althans voor 2015, zal temperen. 

 

De boodschap was dus om alle diensten en verzelfstandigde agentschappen (politie, ocmw, ccd) strak binnen de in het meerjarenplan voorziene uitgaven te houden. Daarnaast werden een aantal uitgaveposten nog scherper gebudgetteerd rekening houdend met huidige stand van de uitgaven voor 2014 (en vorige jaren), o.a. wat personeelsuitgaven betreft. De gemeente blijft ondanks de moeilijke omstandigheden fors investeren in het optimaliseren van haar werking via het veranderingstraject DINAMO (Dilbeek naar morgen) zodat de organisatie op langere termijn niet alleen efficiënter en klantvriendelijker kan functioneren maar ook de job-tevredenheid van de personeelsleden stijgt.  

 

Na een geleidelijke start in 2014 komt de uitvoering van investeringen in 2015 op kruissnelheid. In totaal is er voor 14,6 miljoen investeringsbudget voorzien in 2015. Een aantal grote projecten die zijn opgestart in 2014 zullen afgerond worden in 2015. Voorbeelden hiervan zijn de bouw van de welzijnscampus, de aanleg van de Gossetlaan en de aanleg van het dorpsplein van Sint-Martens-Bodegem. Daarnaast zijn er ook van heel wat grote projecten waarvan de uitvoering zal starten in 2015: automatisering trekkenwand en isolatie van het dak van Westrand, uitvoering landschapsbeheersplan watermolen Sint-Gertrudis-Pede, heraanleg Henri Moermanslaan (rioleringsproject), heraanleg Kattebroekstraat – Berghaagstraat (rioleringsproject) en het versneld verduurzamen van het wagenpark met o.a. de aankoop van een nieuwe bus. Ook voor heel wat jaarlijks terugkerende investeringen is budget voorzien: het onderhoud van wegen, het (her)aanleggen van nutsleidingen en kleinere investeringen om onze gebouwen energiezuiniger te maken of klein materieel te vervangen. In 2015 zal ook de voorbereiding afgerond worden voor heel wat andere grote projecten (masterplan Dilbeekse kern, nieuwbouw kleuterschool ’t Keperke, nieuwe voorpost brandweer,…) waarvan de uitvoering dan kan starten in 2016-2017. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 dec 2014
Sam Herremans
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024
Marc Sluys | 25 mrt 2024

archief