DILBEEK - Koninklijke Maatschappij, een koninklijke eretitel, een beetje taboe maar toch zeer gegeerd door menige culturele vereniging

C21

DILBEEK - Koninklijke Maatschappij, een koninklijke eretitel, een beetje taboe maar toch zeer gegeerd door menige culturele vereniging

Editiepajot_ingezonden_vierstemmig_gemengd_koor_singhet_scone_dilbeek__22koninklijk_22
Ingezonden foto ©Steff Gillisen
 
Editiepajot_ingezonden_vierstemmig_gemengd_koor_singhet_scone_dilbeek__22koninklijk_221
Ingezonden foto ©Steff Gillisen
 
Editiepajot_ingezonden_vierstemmig_gemengd_koor_singhet_scone_dilbeek__22koninklijk_222
Ingezonden foto ©Steff Gillisen
 
Editiepajot_ingezonden_vierstemmig_gemengd_koor_singhet_scone_dilbeek__22koninklijk_223
Ingezonden foto ©Steff Gillisen
 
Editiepajot_ingezonden_vierstemmig_gemengd_koor_singhet_scone_dilbeek__22koninklijk_224
Ingezonden foto ©Steff Gillisen
 

Elke vereniging kan de titel "Koninklijk" verkrijgen, met als eerste voorwaarde dat ze minstens 50 jaar bestaat. Er wordt daarnaast ook met andere criteria rekening gehouden: goed beheer, niet-winstgevende doel, vitaliteit en bestendigheid van de vereniging. 

De eretitel, het brevet, of het predicaat ( loffelijke aanvulling van de naam ) wordt door de Koning toegekend na een gunstig advies van de bevoegde minister en de provinciegouverneur en wordt met een plechtigheid bezegeld die wordt gehouden door de gouverneur van de provincie waar de vereniging haar zetel heeft.


Zo ook mocht het Vierstemmig Gemengd Zangkoor Singhet Scone uit Dilbeek deze hoogste erkenning ontvangen op donderdag 27 / 11 / 2014. Na heel wat lokale decoraties, vieringen, huldigingen, en een heus Jubileumconcert  op 08 november mocht een delegatie van het koorbestuur eindelijk de lang verwachte trofee ophalen in het Provinciehuis te Leuven. De Dilbeekse delegatie bestond uit : Voorzitter Riet Lecluyse, Penningmeester Rita Demeyere, Dirigent Léon-Bernard Giot, en de Dilbeekse Schepen voor Cultuur Diane Van Hove.


Zij werden rond 10 uur onthaald op het Provinciehuis door Mevrouw Sara Hermans. Daarna volgde een kleine receptie met koffie en koeken. Nadien kregen alle delegaties een prachtige videoreportage te zien van alle activiteiten van het provinciebestuur van Vlaams-Brabant, dit in de raadzaal waar het Provinciebestuur normaal vergadert. Ook het gebouw zelf, dat beantwoordt aan de meeste gesofisticeerde moderne infrastructuur met zin voor het milieu en voor uiterst energiebesparende maatregelen en regenwateropvang, werd grondig gedemonstreerd en uitgelegd. Daarna volgde een rondleiding met gids door het ganse gebouw, alsook het gele balkon met een grandioos uitzicht op Leuven en omliggende.


Iets voor de middag brak het uur van de waarheid aan en werden alle delegaties uitgenodigd om plaats te nemen in een kleinere zaal voor de ontvangst door de heer Gouverneur Lodewijk De Witte en gans de bestendige deputatie bestaande uit zes leden. Eén voor één kwamen de vierende verenigingen aan bod, en toen was het aan Singhet Scone. De Voorzitter van het jubilerende koor, Mevrouw Riet Lecluyse werd uitgenodigd door de heer gedeputeerde Walter Zelderloo om niet alleen het brevet horende bij de titel ”Koninklijke” in ontvangst te nemen, maar ook een glazen trofee van het Provinciebestuur. De voorzitter werd uitgebreid gefeliciteerd, zowel door de heer Gouverneur zelf, als door de gedeputeerde. 

 

Nadien volgde een uitgebreide receptie met een hapje en een drankje. De Gouverneur nam ruimschoots de tijd om iedere delegatie persoonlijk te feliciteren en te luisteren naar sommige verzuchtingen. Dicht bij de verenigingen staan is een waarborg voor goed bestuur. 

 

Toen de Gouverneur als laatste ook het koor kwam gelukwensen vroeg hij of zij een lied zouden zingen om het geheel nog meer luister bij te zetten ! ? Aangezien het koor zelf niet aanwezig was, en de delegatie te klein om meerstemmig te zingen begon de dirigent spontaan een kunstlied te zingen, met name ”Rossignol” uit de film uit 1956 ”Mexico”, waarmee de tenor Luis Mariano ooit wereldberoemd werd. Tot algehele tevredenheid van het Provinciebestuur én alle genodigden, en tot voorname fierheid van het koorbestuur dat kan uitpakken met een dirigent die zelf ook kan zingen ! Het koor draagt vanaf nu een nieuwe naam: Het Koninklijk Gemengd Zangkoor Singhet Scone.


Een nieuwe naam betekent ook : nieuwe leden welkom !  www.singhetscone.be 

 

Hét ideale instapmoment : een nieuw werkjaar 2015 !


Eerstvolgende concerten / optredens : op 24/01/2015 en op 21/06/2015 te Gent.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 dec 2014
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief