Minister van Cultuur Sven Gatz opende fototentoonstelling Erfgoed & Zonen in CC Westrand in DILBEEK

C21

Minister van Cultuur Sven Gatz opende fototentoonstelling Erfgoed & Zonen in CC Westrand in DILBEEK

Editiepajot_dilbeek
Ingezonden foto van de vernissage
 
Editiepajot_dilbeek
Ingezonden foto van de vernissage
 
Editiepajot_dilbeek
Ingezonden foto van de vernissage
 

Op zaterdag 10 januari opende Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei in bijzijn van minister van Cultuur Sven Gatz de fototentoonstelling Erfgoed & Zonen in CC Westrand in Dilbeek. De fototentoonstelling Erfgoed & Zonen werpt een blik op de tradities en ambachten in de regio Pajottenland en Zennevallei. Topfotograaf Jimmy Kets richtte zijn lens op de zonen en dochters die de toekomst van dit immaterieel erfgoed bepalen.

Honderden kinderen en jongeren lopen jaarlijks mee in de Veroonmars, één van de grootste processies van Vlaanderen. Jeugdbewegingen bouwen met jaarlijkse activiteiten een nieuwe traditie rond Halloween uit. Het brouwersambacht wordt nog steeds van vader op zoon doorgegeven. Elke zomer wagen een bende enthousiastelingen zich in Gooik vijf dagen lang aan traditionele volksmuziek. Allochtone verenigingen, zoals de Cambodjaanse gemeenschap van Halle, zoeken naar manieren om hun oorspronkelijke feesten en tradities ook bij ons een zinvolle invulling te geven. Daarnaast zijn pensenkermissen, geboorteboomgaarden, kaatswedstrijden en jubileums herkenbare elementen met een rijke geschiedenis en een boeiend verhaal.

Ook in het Pajottenland en de Zennevallei zijn de tradities nog springlevend! Wat betekenen deze tradities voor een nieuwe generatie? Hoe gaan kinderen, jongeren en nieuwkomers om met dit immaterieel erfgoed? Worden tradities van generatie op generatie onveranderlijk doorgegeven? Of geeft de nieuwe generatie er zijn eigen draai aan? Dreigen bepaalde tradities te verdwijnen of zijn er voldoende enthousiastelingen die dit immateriële erfgoed ter harte nemen?

Jimmy Kets zocht naar antwoorden. Hij fotografeerde tientallen tradities uit de regio en legde zijn impressies vast in inspirerende beelden. Het eindresultaat ontdek je in de fototentoonstelling Erfgoed & Zonen, deze gratis tentoonstelling is van 11 januari tot en met 5 februari te bezoeken in Westrand, CC Dilbeek. De expositie maakt duidelijk dat ons immaterieel erfgoed voortdurend verandert. En maar goed ook: zonder die verandering en de inzet van een nieuwe generatie zouden deze tradities en ambachten stilletjes verdwijnen… Het fotografisch werk wordt samengebracht met openhartige getuigenissen van deze nieuwe generatie die men ter plekke kan beluisteren.

Bij de expo werd eveneens een fotoboek uitgebracht met nog meer beeldmateriaal en achtergrondinformatie bij de tradities. Het boek is voor 7,99 euro te koop aan de balie van CC Westrand of via http://www.erfgoedenzonen.be.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 jan 2015
Elsie De Greef
Ingezonden foto's
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024
Marc Sluys | 25 mrt 2024

archief