DILBEEK - Dil’arte wordt een echte kunstacademie

C21

DILBEEK - Dil’arte wordt een echte kunstacademie

Editiepajot-dilbeel-logo-gemeente

Minister voor onderwijs Hilde Crevits heeft de oprichting goedgekeurd van een afdeling Beeldende Kunsten zodat Dil’arte officieel uitgroeit tot een ‘kunstacademie’. Dankzij deze beslissing komt er voor het eerst een officieel erkende en gesubsidieerde richting beeldende kunsten in de gemeente, complementair met het vrije aanbod van het Cultuurcentrum Dilbeek. 

Op voorstel van Hilde Crevits, minister voor onderwijs, keurde de Vlaamse Regering vandaag de oprichting goed van een afdeling Beeldende Kunsten bij de gemeentelijke academie Dil’arte van Dilbeek.  De gemeente diende hiertoe eind november vorig jaar een aanvraag in. Dil’Arte groeit nu officieel uit tot een kunstacademie met vier erkende studierichtingen: muziek, woord, dans en beeldende kunsten. 

 

De academie van Dilbeek biedt momenteel deeltijds kunstonderwijs aan in de studierichtingen muziek, woord en dans. De sterk groeiende academie “Dil’arte”, meer dan 6% groei per jaar gedurende de laatste zeven jaar, telt momenteel 870 leerlingen. Daarvan volgen 660 leerlingen de studierichting muziek, 160 de studierichting dans en 110 de studierichting woord.  

 

Vandaag bestaat er al een “Atelier Beeldende Kunst” bij het Cultuurcentrum Dilbeek. Dit atelier met ongeveer tweehonderd leerlingen toont de grote behoefte aan een studierichting beeldende kunst. Het aantal cursisten wordt echter beperkt door een numerus clausus. Zonder deze beperking zou het aantal cursistenveel hoger liggen, zeker bij jongeren. Een deel van de kostprijs wordt vandaag gedragen door de gemeente via de werkingsmiddelen van het cultuurcentrum. 

 

Dankzij de nieuwe erkenning kan er een bijkomend aanbod worden gecreëerd dat voor cursisten op termijn kan leiden tot een officieel diploma van het deeltijds kunstonderwijs in de richting beeldende kunsten.  De cursussen in het Atelier Beeldende Kunst worden vandaag gegeven door gediplomeerde docenten in een zelfstandigenstatuut. Dankzij de erkenning zullen de lesgevers nu ten laste vallen van het departement onderwijs en kunnen zij zo ook een beter statuut verkrijgen. Dankzij de lagere inschrijvingstarieven wordt ook de toegankelijkheid van deze opleiding vergroot. 

 

Het doel is om te starten met de lagere graad jongeren “Algemeen Beeldende Kunst” vanaf het schooljaar 2015-2016 om zo geleidelijk te groeien tot een uitgebouwde studierichting anno schooljaar 2025-2026.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 jun 2015
Sam Herremans
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 25 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 21 mrt 2024
Marc Colpaert | 28 feb 2024

archief