DILBEEK - Gebouwen worden steeds energiezuiniger

C21

DILBEEK - Gebouwen worden steeds energiezuiniger

Editiepajot-dilbeel-logo-gemeente

De gemeente investeert verder in het energiezuinig maken van haar gebouwen. De dienst gebouwen draait op volle toeren om het energieverbruik van de bestaande gemeentelijke gebouwen omlaag te krijgen. 

 

Het zijn stuk voor stuk investeringen die niet alleen het gebruikscomfort verhogen maar zichzelf op termijn ook terugverdienen door een forse besparing op het energieverbruik. Een aantal projecten zijn in uitvoering, anderen gaan binnenkort van start. 

 

Twee grote projecten springen in het oog. 

 

Sinds begin juli wordt het dak van CC Westrand geïsoleerd. Voorbijgangers hebben ongetwijfeld de grote stapels isolatieplaten op de parking al zien liggen of arbeiders naarstig roofing zien branden. De totale investering bedraagt 310.000 euro. Dit is de laatste grote stap om het warmteverbruik van het 40 jaar oude gebouw drastisch naar beneden te halen. De voorbije jaren werden gevels al geïsoleerd, werd al het buitenschrijnwerk vervangen en werd de stookplaats vernieuwd. 

 

Daarnaast start in sporthal Ten Gaerde een groot ‘relighting’-project. Samen met het vernieuwen van het laagspanningsbord wordt alle verlichting in de sporthal vervangen door energiezuinige LED-verlichting. Deze investering van 140.000 euro zal zich over ongeveer acht jaar terugverdienen door de daling van het elektriciteitsverbruik. Dankzij deze omschakeling zal quasi het volledige elektriciteitsverbruik kunnen opgevangen worden door de zonnepanelen die zich op het dak bevinden en wordt sporthal Ten Gaerde, wat elektriciteitsverbruik betreft, vrijwel energieneutraal. De werken zullen gefaseerd uitgevoerd worden om de gebruikers van de sporthal zo weinig mogelijk te hinderen. 

 

In het voorjaar werd ook al het dak van de conciërgewoning van gemeenteschool De Klimop vernieuwd en geïsoleerd (22.000 euro). In het najaar start ook de renovatie en isolatie van het dak van de financiële dienst, de tweede fase van de renovatie van het oude schoolgebouw in Itterbeek, een investering van ongeveer 105.000 euro.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 aug 2015
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 25 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 21 mrt 2024
Marc Colpaert | 28 feb 2024

archief