DILBEEK - CC Westrand met Dieptewerking scholen - Jongslag en Het Plein

C21

DILBEEK - CC Westrand met Dieptewerking scholen - Jongslag en Het Plein

Editiepajot_ingezonden_emmanuel_bayon_aan_de_slag_in_jongslag__foto_steef_croes_
ingezonden foto © Steef Croes
 

Naast het regulier theateraanbod voor scholen, is de Westrand dit schooljaar gestart met een dieptewerking: Het Plein, een intensiever traject met twee klassen van het 4e leerjaar van de Gemeentelijke Basisschool Jongslag en het Mensenmuseum, een intensiever traject met twee klassen van het 6e leerjaar van de Gemeentelijke Basisschool De Kriebel.

 

Het Plein - Jongslag

In 2014 werd er door de gemeente Dilbeek een Masterplan opgesteld waar nog steeds ruimte is voor participatie en co-creatie. “Samen op weg naar het Dilbeek van morgen - Ruimtelijke visie en beeldkwaliteitsplan voor de Dilbeekse kern”.

 

Jongslag ligt aan het schoolplein, een plein dat ook mee opgenomen werd in dit Masterplan. Een gedroomde aanleiding om met dit gegeven aan de slag te gaan en zo kunst in de dagdagelijkse werking van de klas te integreren. Het plein: wat zien we vandaag? Hoe kunnen we dit plein invullen? Hoe situeert de school zich op dit plein? Verbinding school en gemeente? Laat ons dit plein dromen.

 

Drie artiesten nemen de klas op sleeptouw. Drie verschillende blikken op eenzelfde thema. Drie mogelijke manieren om eenzelfde ding te begrijpen, aan te voelen, te benaderen.

Blik openen, visie verruimen door vanuit diverse perspectieven en media te kijken naar, te werken met eenzelfde thema. Hoe werkt kunst, hoe werkt theater? Kunst gebruiken om mee de toekomstige generatie vorm te geven. Kunst in de klassen niet om Kunstenaars te vormen, wel om flexibele geesten aan te wakkeren die in de maatschappij leven en staan en deze mee vorm geven. Vandaag. Morgen. Burgers in spe in een steeds veranderende maatschappij. Burgers van de Wereld.

 

Naast parcours in de klas, ook een terugkoppeling naar Westrand zelf. De klasjes komen in februari naar Westrand voor een bezoek aan de interactieve installatie Imaginaire Stad van Pantalone en een workshop architectuur. Proces is belangrijker dan eindresultaat. Het is belangrijker om een traject met de klas af te leggen, hen echt mee te nemen in de denk/kijkwereld van de artiest/geluidskunstenaar/architect. Vorm staat vrij: van boekje tot tentoonstelling… Het is geen premisse om met de drie artiesten samen te werken aan één eindresultaat.

 

De hele klas neemt deel aan het traject. Leerkracht ook. Er wordt zoveel mogelijk gewerkt op de school. Dit om wat ‘in te breken’ in de dagdagelijkse werking van de school. Hopelijk brengt dit niet enkel iets teweeg in de betrokken klasjes maar in de hele schoolgemeenschap. Het traject wordt uitgewerkt rekening houdend met de eindtermen en met het psychologisch groeiproces van kinderen.

 

Op 21 september ging Het Plein van start met een inleiding op het Masterplan door Ilse Eylenbosch, diensthoofd Mobiliteit Dilbeek. Daarna werken ze nog met Emmanuel Bayon (beeldende ingrepen/herstellingen), de architectes van W.A.U.W. (toekomstig plein/voorstellen en maquettes) en met geluidskunstenaar George De Decker (auditief imaginair plein).

 

Nu hebben ze net enkele dagen gewerkt met Emmanuel Bayon, een Franse kunstenaar. Emmanuel Bayon neemt met een mild soort activisme een aparte positie in als kunstenaar. Als ‘stadsverzorger’ zoekt hij in de straat naar kleine gebreken die hij herstelt met recuperatiemateriaal en in een opvallend kleurtje zet. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 nov 2015
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 25 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 21 mrt 2024
Marc Colpaert | 28 feb 2024

archief