DILBEEK kan in haar financiële rapport uitstekende cijfers voorleggen

C21

DILBEEK kan in haar financiële rapport uitstekende cijfers voorleggen

Editiepajot_logo_gemeente_dilbeek_

De Dilbeekse gemeenteraad bespreekt vanavond de jaarrekening 2015. Daaruit blijkt dat de Dilbeekse financiën zeer gezond zijn. Dankzij een zuinig beleid en een goede financiële planning is de schuldgraad van de gemeente drastisch gedaald. Het huidige gemeentebestuur schuift de factuur niet door naar volgende generaties maar bouwt voldoende reserves op om een deel van haar geplande investeringen te kunnen betalen zonder nieuwe leningen aan te gaan. Uit de jaarlijkse Belfius-studie die de financiën van gemeenten vergelijkt, blijkt ook dat Dilbeek er financieel goed voor staat. Bovendien kan de dienst financiën indrukwekkende cijfers voorleggen over haar werking. Dilbeek is een goeie (snelle) betaler en slaagt er uitstekend in om haar eigen facturen in te vorderen met slechts 1,4% openstaande facturen voor 2015. 

 

De jaarrekening 2015 van de gemeente Dilbeek sluit met een positief exploitatieresultaat dat 2 968 165€ groter is dan begroot. Dit overschot is voor de helft het gevolg van minder uitgaven en voor de helft van meer inkomsten. Het gecumuleerd budgettair resultaat is echter negatief (- 979 090€) en lager dan het begrote resultaat, omdat het overschot gebruikt is om investeringen te betalen zonder nieuwe leningen aan te gaan. Er werd in 2015 voor 9,5 miljoen euro geïnvesteerd wat de realisatiegraad op 68% brengt. Uit de balans blijkt ook dat de waarde van het gemeentelijke materiële vaste activa dankzij de investeringen in stijgende lijn zit (+3,5 miljoen €). De positieve autofinancieringsmarge van 4,4 miljoen € toont aan dat de gemeente voldoende financieel draagvlak heeft om in de toekomst nieuwe leningen aan te gaan en zo de geplande investeringen te financieren. 

 

Uit het individueel financieel profiel dat Belfius jaarlijks opmaakt, blijkt dat Dilbeek er financieel goed voor staat in vergelijking met andere gemeenten (cijfers 2014). Dilbeek voert een zuinig beleid: het aantal personeelsleden per 1000 inwoners (5,1) zit bij de laagste van Vlaanderen (7,3) en veel lager dan vergelijkbare gemeenten (6,9). Ook de totale exploitatieuitgaven en -inkomsten per inwoner liggen lager dan vergelijkbare gemeenten en het Vlaamse gemiddelde. Op investeringsvlak staat Dilbeek voor een opvallend hoge investeringsgraad van 200% (investeringen t.o.v. afschrijvingen) terwijl vergelijkbare gemeenten onder de 100% blijven. Dilbeek investeert dus duidelijk in de toekomst en dat met een opvallend gezonde schuldenlast. De nood aan die investeringen blijkt ook uit de enorm lage waarde van onze materiële vaste activa (o.a. waarde wegennet) ten opzichte van andere gemeenten (2261€/inwoner versus 2838€ in vergelijkbare gemeenten en 3435€ in Vlaanderen). 

 

Het gemeentebestuur kiest er bewust voor om op lange termijn te denken. Belastingtarieven aanpassen op basis van een momentopname zoals een jaarrekening zou zeer kortzichtig zijn. De gemeente financiert haar investeringen maximaal vanuit haar jaarlijkse inkomsten. Op deze manier kon de schuldgraad op enkele jaren tijd structureel worden afgebouwd van 120% in 2012 (en zelfs een piek van 150% in 2009, gevolgd door een eenmalige schuldverlichting door de verkoop van het waternet) tot ongeveer 50% vandaag. Dit geeft het bestuur voldoende ademruimte (financieel draagvlak) om in de toekomst nieuwe leningen te kunnen aflossen zonder de dagelijkse werking in het gedrang te brengen. Vanaf de opmaak van het budget 2017 zal ook bewust het perspectief van de meerjarenplanning voorbij 2019 worden gelegd. Zo wordt de erfenis van de huidige coalitie aan de volgende al zichtbaar. In tegenstelling tot de vorige legislatuurovergang wil het huidige bestuur al duidelijk maken wat de toekomstige financiële impact is van de reeds geplande investeringen. Bovendien wil ze ook voldoende financiële ruimte geven aan het volgende bestuur om nog nieuwe investeringen te kunnen uitvoeren. 

 

De financiële dienst kan ook een mooi rapport voorleggen over haar werking. De gemeente Dilbeek is een goede (snelle) betaler. Gemiddeld gebeurde de betaling van de bijna 7500 facturen binnen 28,87 dagen. Opvallend is dat facturen bij ontvangst (zowel per post als elektronisch) al gemiddeld 8,9 dagen oud zijn zodat de werkelijke verwerkingstijd door de gemeente van ontvangst tot betaling zelfs onder de 20 dagen ligt. Dankzij een uitgekiend aanmaningsbeleid slaagt de gemeente er ook in haar eigen facturen goed in te vorderen. Eind februari 2016 was het openstaande saldo slechts 1,4%, op bijna 48 000 facturen: een cijfer waar heel wat overheden en bedrijven jaloers op zullen zijn. Voor kwetsbare gezinnen wordt in het kader van het (kinder)armoede project met een aangepaste regeling gewerkt.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 mei 2016
Sam Herremans
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 25 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 21 mrt 2024
Marc Colpaert | 28 feb 2024

archief