DILBEEK vraagt medewerking tegen erosieoverlast

C21

DILBEEK vraagt medewerking tegen erosieoverlast

Editiepajot_ingezonden_dilbeek_vraagt_medewerking_tegen_erosieoverlast
 

Om modderstromen bij hevige regenval te vermijden, rekent de gemeente op de hulp van eigenaars van landbouwgronden om erosiemaatregelen te nemen.

 

Bij hevige onweders lopen een aantal straten regelmatig onder met afstromende  modder van akkers. Ook op 6 juni was het weer alle hens aan dek bij de teams van openbare ruimte om straten op te ruimen en burgers te helpen bij deze overlast.

 

Gebruikers van landbouwgronden worden door de hogere overheid verplicht een aantal randvoorwaarden toe te passen om die modderstroom te voorkomen (niet-kerende grondbewerking, aanleg grasbufferstrook, erosiemaatregelen). Die zijn soms echter onvoldoende om de modder tegen te houden.

 

Daarom ontwikkelde de gemeente een erosieplan, waarbij in overleg met de provinciale erosiecoördinator en deskundigen van openbare ruimte de meest efficiënte oplossingen gezocht worden. De uitvoering van de maatregelen worden gesubsidieerd door de Provincie Vlaams-Brabant.

Kleine aanvullende erosiemaatregelen die in Dilbeek al werden uitgevoerd blijken dan ook  erg effectief, het kan gaan om de aanleg van een aarden dam in combinatie met een erosiepoel (bezinking van modderdeeltjes), een houthakseldam in combinatie met een grasbufferstrook of een houtkant. 

 

Bij vaststelling van blijvende erosieproblemen zal de gemeente Dilbeek in dialoog gaan met de gebruikers om naast de verplichte randvoorwaarden, bijkomende maatregelen te nemen.

 

Indien de gebruikers van landbouwgronden geen bereidheid tonen om mee te werken aan deze bijkomende maatregelen, zullen de kosten van opruim doorgerekend worden. De kosten betreffen de manuren die ingezet worden, het gebruik van de nodige machines, en de containers met slib die afgevoerd moeten worden.

 

Meer info bij de dienst openbare ruimte op 02 451 69 50 of via openbareruimte@dilbeek.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 jun 2016
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief