DILBEEK – St-Hubertusviering in St-Anna-Pede

C21

DILBEEK – St-Hubertusviering in St-Anna-Pede

St_hubertus_st-anna-pede_2016
© Deschuyffeleer
 

De jagers van het Land van Gaasbeek aangesloten bij de WBE (Wildbeheereenheid) pakken op zaterdagavond 5 november rond de kapel van St-Anna-Pede uit met de jaarlijkse editie van hun St-Hubertusviering. De viering staat wijds bekend voor haar specifiek godsdienstig, historisch, folkloristisch en naderhand ludiek karakter.

De heilige St-Hubertus, patroonheilige van de jacht, wordt in de Kerk gevierd op 3 november. Het eerste weekend na het feest worden her en der misvieringen in open lucht met paarden en honden opgezet. Specifiek aan de vieringen zijn het jachthoorngeschal en de broodzegening.
 
Overeenkomstig een oud gebruik wordt tijdens de misvieringen het brood gewijd om daarna voor te schotelen aan de gebruikelijke jachtdieren zoals honden en paarden als bescherming tegen ziekten en ongevallen en meer in het bijzonder tegen hondsdolheid.
 
De viering in St-Anna-Pede start om 17u met een eetfestijn. Om 19u is er de St-Hubertusmis met gelegenheidshomilie en broodzegening. De mis wordt opgeluisterd door de Lembeekse jachthoornblazers.  Op het eind volgt de zegening van de dieren samengebracht rond de kapel. En omstreeks 19u30 start op het plein nog de veiling per opbod van voedingswaren.
 
De opbrengst is bestemd voor steun aan het Wildbeheer en de St-Hubertusfolklore in het Pajottenland.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 okt 2016
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 25 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 21 mrt 2024
Marc Colpaert | 28 feb 2024

archief