BEVER / GALMAARDEN / HERNE – Vrijwilligers van de brandweervoorpost gehuldigd

C21

BEVER / GALMAARDEN / HERNE – Vrijwilligers van de brandweervoorpost gehuldigd

Viering_vrijwilligers_galmaarden_gdg___6_
BEVER / GALMAARDEN / HERNE – Vrijwilligers van de brandweervoorpost gehuldigd - © Deschuyffeleer
 
Viering_vrijwilligers_galmaarden_gdg___17_
De vrijwillige brandweermannen en –vrouwen van de Lennikse brandweervoorpost van Tollembeek uitgenodigd door de gemeentebesturen van Bever, Galmaarden en Herne - © Deschuyffeleer
 
Viering_vrijwilligers_galmaarden_gdg___26_
Vrijwillige brandweerlui van de voorpost Tollembeek - © Deschuyffeleer
 
Viering_vrijwilligers_galmaarden_gdg___1_
BEVER / GALMAARDEN / HERNE – Vrijwilligers gehuldigd - © Deschuyffeleer
 
Viering_vrijwilligers_galmaarden_gdg___2_
BEVER / GALMAARDEN / HERNE – Vrijwilligers gehuldigd - © Deschuyffeleer
 

Ook dit jaar werden de vrijwillige brandweermannen en –vrouwen van de Lennikse brandweervoorpost van Tollembeek door de gemeentebesturen van Bever, Galmaarden en Herne uitgenodigd voor een kleine huldiging als dank en uit respect voor hun inzet ten dienste van de bevolking. In hetzelfde spoor waren overigens ook de Galmaardse vrijwilligers van de schoolse opvang en van de bibliotheek welkom op de dankbijeenkomst.

Dit jaar was Galmaarden opnieuw gastheer voor het gebeuren. Burgemeester Pierre Deneyer: “Het was 22 jaar geleden wijlen burgemeester Georges Cardoen die op het idee kwam om de vrijwilligers van de brandweer van Ninove en later ook die van Geraardsbergen jaarlijks uit te nodigen op een gezellige bijeenkomst als erkentelijkheid voor hun prestaties. Toen beschikte de brandweer van Ninove overigens ook nog over een kleine muziekkapel. Er werd dan in stoet opgestapt naar het gemeentehuis waar dan, na een korte plechtigheid in open lucht voor het gemeentehuis, een receptie werd aangeboden”.
 
Noodzakelijke investering
Mede in naam van zijn collega’s-burgemeesters Luc Deneyer van Bever en Kris Poelaert van Herne hamerde burgemeester Pierre Deneyer op de noodzaak van de brandweervoorpost in Tollembeek. Hij wees hierbij ook op de financiële inspanningen die de drie besturen samen met het Lenniks gemeentebestuur hebben dienen te leveren en nog steeds leveren om de voorpost te realiseren en operationeel te houden. “De investering was dan ook absoluut noodzakelijk onder meer en in hoofdzaak ook om de hulpbehoevende personen in hun eigen taal te kunnen bedienen. Na twee jaar werking blijkt zij wel ten zeerste rendabel te zijn mede en vooral ook door de inzet van de vrijwilligers die instaan voor zowel de ambulance- als de brandweerdienst”, aldus nog de burgemeester.
 
Vrijwilligers
Eén van de onmisbare schakels in de voorpost zijn de vrijwillige brandweermannen en –vrouwen. En daar heeft de Lennikse brandweercommandant, één van de architecten en één van de sleutelpersonen van de brandweervoorpost de jongste jaren wel één en ander zien veranderen. “Vroeger vormden de vrijwillige brandweerlui een vereniging waar men als het ware levenslang bij aansloot. Nu zijn zowel de maatschappij als de mentaliteit veranderd. Zo is er nu een vrij ruim aanbod aan vrijetijdsbesteding en houden de jonge mensen ook van meer afwisseling. Sommige vrijwilligers engageren zich dan ook maar voor slechts enkele jaren zonder daarbij blijven stil te staan bij de belangrijke investering die zowel de besturen als zijzelf hebben gedaan in hun opleiding”.
 
En met de hervorming van de brandweer blijken er nog veranderingen op til. Koen Roesems: “Het komt nu aan de zoneraad van de brandweer West Vlaams-Brabant toe om het aantal vacatures zowel voor de beroeps als voor de vrijwilligers vakant te verklaren. Sowieso zullen vrijwilligers zich wel in hun eigen regio kunnen blijven engageren. Bij het leveren van prestaties komt de verloning van de vrijwilligers thans overigens grotendeels overeen met die van de beroeps. Daartegenover staan dan weer een zeker aantal verplichtingen. Vrijwilliger bij de brandweer dekt dan ook een gans andere lading dan die in de gebruikelijke zin van het woord”.
 
Brandweervoorpost
Momenteel beschikt de brandweervoorpost van Tollembeek over 31 vrijwillige medewerkers op een vooropgestelde invullingsbehoefte van 35 leden. Ook de ambulancedienst draait de klok rond op vrijwilligers “en dat is geen gezonde situatie”, aldus nog de brandweercommandant. “Een geplande wachtdienst zoals die ambulancedienst dient ook te kunnen draaien op een aantal beroeps”. Op korte termijn wordt overigens geen nieuwe recruteringscampagne van vrijwilligers in het vooruitzicht gesteld.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 jul 2014
Godelieve deschuyffeleer
@Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief