VOLLEZELE - Louis-Marie op zoek naar bijen

C21

VOLLEZELE - Louis-Marie op zoek naar bijen

Editiepajot_galmaarden_bijen_1_foto_marc_colpaert__kopie_
Louis Marie bij de lege kisten. - Foto © Marc Colpaert
 

Louis-Marie Tennstedt(61) uit Vollezele heeft deze winter al zijn bijen verloren en is dan ook dringend op zoek naar een nieuw nest. Waarom zijn bijen gestorven zijn is niet duidelijk, maar het is een algemeen verschijnsel dat er ieder jaar meer bijen komen te sterven. Nochtans hebben wij deze beestjes hard nodig voor de bestuiving. Hij hoopt dan ook dat hij binnenkort van iemand bijen kan krijgen.

Al vele jaren is Louis-Marie een imker in hart en ziel en had hij steeds enkele korven vol met beestjes. Ooit had hij zelfs een twintigtal kasten vol met bijen. De laatste jaren werd het steeds duidelijker dat ook hij van het fenomeen - dat er steeds meer bijen sterven - niet zou gespaard blijven. “Ik merkte ieder jaar op dat ik heel wat bijen verloor. Nochtans zorgde ik heel goed voor mijn beestjes. Zo zette ik de kasten met bijen regelmatig tussen het koolzaad, dus moesten die beestjes niet te ver vliegen om aan voedsel te geraken en resulteerde dit in 10 tot 20 procent meer opbrengst”, vertelde hij ons. Waarom alle bijen van zijn laatste drie kasten dan plots deze winter kwamen te sterven is ook voor hem niet duidelijk. “De vervuiling zal er natuurlijk wel iets mee te maken hebben, dat staat vast. Maar een echte reden is tot op vandaag niet duidelijk. Ik weet echter een ding wel zeker, er was voldoende voedsel voor de bijen aanwezig. Dit is nog duidelijk te merken als ik in hun nest ga kijken, naast de vele dode bijen kan men nog voldoende voedsel aantreffen. Hopelijk vinden ze vlug een oplossing voor deze bijensterfte want vergeet niet dat deze diertjes zorgen voor de bestuiving van heel wat vruchten. Zonder hen zal de oogst heel wat minder zijn in de toekomst.”

Hij hoopt dan ook dat hij binnenkort toch ergens links of rechts een nieuwe bijenkolonie op de kop kan tikken. Wie een bijenkast teveel heeft of er vanaf wilt mag hem steeds een belletje geven. Het moeten wel bijen zijn en geen wespen. “Ik denk dat ik mijn licht eens ga opsteken bij de brandweer. Normaal krijgen zij op regelmatige basis oproepen van mensen die last hebben van bijen. Ik kom die zeker en vast met veel plezier halen en het kost niets”, lacht Louis-Marie. Wie Louis-Marie kan helpen mag hem steeds een belletje geven op het nummer 0495/31.09.03.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 mei 2015
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief