GALMAARDEN - Loopt de Markrivier leeg?

C21

GALMAARDEN - Loopt de Markrivier leeg?

Dsc_1088
De Mark loopt leeg of toch niet. - Foto © Marc Colpaert
 

Het waterpeil van de Markrivier in Tollembeek die door de Markvallei stroomt staat momenteel heel laag en dat heeft niets te maken met de weinige regen van de laatste weken, maar wel met de werken aan een brug. Gelukkig heeft dit geen gevolgen voor molenaar Hubert van de Heetveldemolen.

Wie de laatste dagen langs de Markrivier kwam in Tollembeek heeft het ongetwijfeld wel vastgesteld, maar het waterpeil van de Markrivier in Tollembeek staat wel zeer laag. Nochtans is het zo dat het niveau van de Markrivier door een sluizensysteem altijd op een zelfde peil wordt gehouden. Ter hoogte van de Modrielaan in Tollembeek zijn vorige week - na drie jaar voorbereidingen - dan toch eindelijk de werken gestart om de brug over de Markrivier te vernieuwen. Hiervoor was het nodig dat het waterniveau gevoelig werd verlaagd, dit om aan de brughoofden te kunnen werken. Om het waterniveau zo extreem te laten dalen werden er twee grote buizen geplaatst ter hoogte van de brug dit samen met een aarden dam. Zo kan het water nog steeds zijn weg verder zetten door de buizen, maar is het toch mogelijk de brughoofden te herstellen. De werken onder het waterniveau zullen enkele weken in beslag nemen, dus blijft het waterniveau nog een tijdje zo laag.

Even verderop staat op deze rivier een watermolen, de Heetveldemolen. Door het lage peil kan Hubert De Weerdt zijn waterrad niet meer gebruiken. Gelukkig voor de molenaar is hij juist gestart met het uitvoeren van verbeteringswerken in de molen en heeft hij het waterrad nu niet nodig. De lage stand van de Markrivier is dus niet dadelijk een probleem voor hem. Of de brug nog dit jaar hersteld wordt blijft een open vraag. Ondertussen moeten heel wat mensen van Tollembeek al meer dan drie jaar km rond rijden en als het kermis is in Tollembeek dan wordt het pas helemaal de max. Blijkbaar heeft de gemeente nog steeds niet door dat zolang de Modrielaan afgesloten is dat het  - not done - is om ook nog eens het centrum van Tollembeek af te sluiten.! Binnen drie jaar is het opnieuw verkiezing hopelijk is tegen dan de brug wel hersteld

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 jul 2015
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief