GALMAARDEN - Restaureren van twee graffitipanelen op oud schoolgebouw

C21

GALMAARDEN - Restaureren van twee graffitipanelen op oud schoolgebouw

Editiepajot_galmaarden_sgraffito
Maurits zorgde ervoor dat deze kunstwerken niet verloren gingen. - Foto © Marc Colpaert
 

De gemeente Galmaarden heeft beslist om twee sgraffitipanelen op de gevel van een oud schoolgebouw in Vollezele te laten restaureren. Het was op aandringen van Maurits Van Liedekerke uit Herne dat deze stap werd gezet. Zulke kunstwerken zijn iets uniek zeker voor een kleine gemeente als Vollezele. Eind oktober moeten de werken afgelopen zijn.

Al enkele jaren had Maurits van Liedekerke de twee mooie sgraffitipanelen opgemerkt op het oude schoolgebouw langs de Ninoofsesteenweg in Vollezele. Dit gebouw werd in 1909 gebouwd en deed toen dienst als schoolgebouw, later werd een kantoor van De Post erin gehuisvest en vandaag is het een bijgebouw van de gemeenteschool De Notelaar. Er is echter weinig geweten over deze twee uitzonderlijke kunstwerken die de titel: ‘Opvoeding’ en ‘Onderwijs’ meekreeg in art nouveau-stijl uit de beginjaren van de twintigste eeuw. De panelen zijn beiden 1 meter op 1,8 meter groot en bevinden zich op 3,6 meter van de begane grond. In die tijd gebeurde het wel meer dat mensen in Brussel zulke kunstwerken bestelden. Maar vandaag is weinig geweten wie deze kunstenaars waren. “Ook tast men in het duister wie de opdracht gaf om deze kunstwerken te bestellen. De gekende schrijver Jaak Ballings was in die tijd dorpsonderwijzer in Vollezele, misschien was hij het wel, maar we kunnen daar voorlopig niets van terugvinden”, vertelde Maurits. Ook al zijn het schitterende kunstwerken, omdat ze al meer dan honderd jaar oud zijn, heeft de zure regen hen geen deugd gedaan. Er moest dus dringend iets ondernomen worden anders gingen deze kunstwerken gewoon verloren. “Twee jaar heeft het in beslag genomen alvorens ik het gemeentebestuur van Galmaarden kon overtuigen deze kunstwerken te restaureren. Ze wilden eerst hun klusjesman de zaak laten opknappen, gelukkig ging dit niet door”, aldus Van Liedekerke. Ondertussen is de restauratrice Goedele Reyniers uit Gent gestart met de voorbereiding van de restauratie, maar moest ze al dadelijk stoppen door de regen van de laatste dagen. “Ik ben gestart met de consolidatie - lees verstevigen - van de pleister. De steenverharder moet ongeveer een maand uitwerken vooraleer ik verder kan werken. De barsten worden niet opgevuld aangezien zij deel uitmaken van het natuurlijk verouderingsproces van de panelen. De verdere werken, het vullen van de gaatjes en de retouche zullen in oktober uitgevoerd worden en eind oktober zal het werk klaar zijn“, sprak Goedele.

Aangezien de decoratiepanelen onlosmakelijk verbonden zijn met het gebouw dat ze versieren, is het onmogelijk hier een waarde op te plakken. “Maar je mag er zeker van zijn dat het hier om tekeningen gaat met een zeer grote uitvoeringskwaliteit. Over de ontwerpers en de uitvoerders van sgraffiti is echter heel weinig geweten, juist omdat de panelen louter als decoratie en niet als een autonoom kunstwerk werden beschouwd“, besluit Goedele. De kostprijs van deze restauratie werd geraamd op 3.500 euro waarvoor de gemeente de nodige subsidies gaat aanvragen. Na de restauratie zal de gemeente Vollezele twee mooie kunstwerken rijker zijn.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 aug 2015
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief