Zomereik uit VOLLEZELE geselecteerd voor Boom van het Jaar

C21

Zomereik uit VOLLEZELE geselecteerd voor Boom van het Jaar

Editiepajot_galmaarden_zomereik__kopie_
Stemmen nog tot einde september voor deze boom. - Foto © Marc Colpaert
 

 

Een honderd jaar oude zomereik langs de Hulstraat in Vollezele is geselecteerd als een van de zeven laureaten in Vlaanderen en Brussel om de titel van ’Boom van het Jaar’ te krijgen. Niet de oudste boom maakt kans om te winnen, maar de boom die de gemeenschap met elkaar en de natuur verbindt. Iedereen mag nog tot 30 september stemmen op zijn favoriete boom.

Pal in het Stiltegebied in Vollezele staat al jaren een zomereik langs de kant van de baan. De jury van ‘Boom van het Jaar’ selecteerde in elke Vlaamse provincie en het Brussels Gewest een boom die deze titel kan winnen. Voor Vlaams-Brabant werd dit dan de zomereik in Vollezele. Hoe oud deze boom juist is, dat is niet echt duidelijk. “Ik heb het even in de familie gevraagd en de meeste mensen vermoeden dat de boom tussen de 100 en 120 jaar oud is. Ik ben wel blij met deze nominatie en hopelijk mag hij winnen onze eik”, zegt de eigenaar van de boom Ria Colpaert ons.

Zes jaar geleden inspireerde deze boom tal van mensen tot de start van een mooie buurtsamenwerking. “Deze boom zorgde er als het ware voor dat het buurtcomité ‘Café Congo’ werd geboren. Er zaten kinderen rond zijn stam, we plaatsten schildersezels onder zijn brede kruin en mooie creaties ontsproten die avond. Voor onze gemeenschap is deze boom dan ook een soort van symbool geworden”, zegt Leen Van de Weghe van Café Congo. Vandaag de dag trekken de mensen in goede en slechte tijden naar de boom, hij zorgt met zijn prachtige bouw voor troost, helpt mensen en staat centraal in het leven van Vollezele. “Voor de provincie Vlaams-Brabant staat deze boom dan ook symbool voor de toekomst”, aldus Leen. Extra troef voor deze boom is dat hij in een prachtig stukje natuur staat waar heel wat wandelaars en fietsers voorbij komen. Zelfs Urbanus kent deze plek want ooit liep hij langs deze boom in zijn film ‘Hector’. Als de zomereik in Vollezele wint dan komt een professionele boomverzorger langs, indien nodig om hem onder handen te nemen of te snoeien, afhankelijk van de noden van de boom. De winnende boom mag tevens meedingen voor de Europese verkiezing van Boom van het jaar 2017. Wie dat wenst kan nog tot 30 september via de website

 

 

www.boomvanhetjaar.be een stem uitbrengen om deze zomereik tot de boom van het jaar te verkiezen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 sep 2016
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief