VOLLEZELE krijgt zijn Brillantplein

C21

VOLLEZELE krijgt zijn Brillantplein

Editiepajot_galmaarden_brillantplein_2__kopie_
Schepen Ludo Persoons op de binnenkoer. - Foto © Marc Colpaert
 
Editiepajot_galmaarden_brillantpl__kopie_
Tijdens de kermis wordt er petanque gespeeld. - Foto © Marc Colpaert
 

De mensen uit Vollezele krijgen hun eigen Brillantplein achter het oude gemeentehuis van Vollezele en dat is niets te vroeg. Vandaag wordt deze ruimte slechts zeer zelden gebruikt, meestal tijdens de jaarlijkse kermis. De gemeente Galmaarden diende een plattelandsproject in en krijgt nu 100.803,27 euro om dit plein een verruimde dorpspleinfunctie te geven. Ook de grote zaal van het museum van het Belgisch Trekpaard wordt lichtjes uitgebreid.

Via het Europees programma voor Plattelandsontwikkeling het programma Platteland Plus en de provincie Vlaams-Brabant krijgt de gemeente Galmaarden 100.803,27 euro subsidies voor hun ingediend project Brillantplein in Vollezele, met een totale projectkost van 155.081,95 euro. Voor het museum van het Belgisch Trekpaard, op het dorpsplein van Vollezele, prijkt het standbeeld van de beroemde hengst Brillant. Door het verruimen van de dorpspleinfunctie naar de binnenkoer van het museum die momenteel niet benut wordt wil het gemeentebestuur meer inzetten op de leefbaarheid en de lokale economie van de dorpskern, alsook de geest van het boerenpaard terugbrengen naar dit dorp dat ooit wereldberoemd werd door de verkoop van trekpaarden. Dit was het project dat de gemeente Galmaarden indiende en waar ze nu dus subsidies voor krijgen. “Wie van Vollezele is weet dat achter het oud-gemeentehuis nog een plein - zonder naam - ligt, dat zeer zelden gebruikt wordt”, zegt de Vollezeelse schepen Ludo Persoons(CD&V) die nauw betrokken was bij het project. “Wij hebben een project ingediend om in de eerste plaats dit plein de naam Brillantplein te geven en het plein meer uistraling te geven door het plaatsen van een degelijke verharding. Een groot deel van het plein ligt vandaag bezaaid met kiezelsteentjes en er liggen twee petanqueterreinen, die normaal maar een keer per jaar gebruikt worden. Als we dan nog eens de muren beter afwerken en er een sanitair blok plaatsen is dit een meerwaarde voor de dorpspleinfunctie van vandaag. Het is dus de bedoeling dat dit plein opengesteld wordt voor de mensen uit de streek, voor verenigingen, gewoon om meer leven in het centrum te brengen”, verklaarde Ludo Persoons.

Vandaag is dit plein alleen toegankelijk via een poort naast het gemeentehuis, in de toekomst zal deze poort dan ook moeten verdwijnen. Nog volgens het project gaan ze de grote zaal van het museum van het Belgisch Trekpaard vergroten. “De muur van de grote zaal komt uit op het plein, dus hebben wij voorzien dat we een stukje gaan bijbouwen, zodat de grote zaal juist nog iets groter gaat worden, want echt groot was die zaal nu ook weer niet”, weet Ludo ons te vertellen. De gemeente moet nu, bovenop de toegekende subsidie, nog 55.000 euro vinden, om hun plannen volgend jaar uit te voeren.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 okt 2016
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief