BEVER / GALMAARDEN / REGIO - Bruegelbrood, Molens en Landschap leert ‘Bakken met Zuurdesem’ aan.

C21

BEVER / GALMAARDEN / REGIO - Bruegelbrood, Molens en Landschap leert ‘Bakken met Zuurdesem’ aan.

Bakoven_3
BEVER / GALMAARDEN / REGIO - Bruegelbrood, Molens en Landschap leert ‘Bakken met Zuurdesem’ aan - © Deschuyffeleer
 
Bakoven_2
BEVER / GALMAARDEN / REGIO - Bruegelbrood, Molens en Landschap leert ‘Bakken met Zuurdesem’ aan - © Deschuyffeleer
 
Bakoven_1
BEVER / GALMAARDEN / REGIO - Bruegelbrood, Molens en Landschap leert ‘Bakken met Zuurdesem’ aan - © Deschuyffeleer
 

Het project Bruegelbrood, Molens en Landschap experimenteert met oude en nieuwe graansoorten en brengt boeren, molenaars, bakkers en hobby-bakkers samen. In de Heetveldemolen in Galmaarden worden in die zin dan ook een aantal werken uitgevoerd om bezoekers te kunnen ontvangen.

De Heetveldemolen werkt samen met het Regionaal Landschap Pajottenland Zennevallei en de Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei aan de thema’s ‘graan’, ‘molens’, ‘bakovens’ en ‘de rivier de Mark’. De focus in het project ligt vooral op het ondersteunen van vrijwilligers, de inventarisatie, het herstel en ontsluiten van molens en bakovens evenals in het gebruik nemen van oude en nieuwe graanvariëteiten in het Pajottenland.
Het is de bedoeling om zoveel mogelijk acties over de zeven gemeenten die deel uitmaken van Pajottenland+ uit te rollen. Die gemeenten zijn Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Pepingen en Roosdaal. “Dankzij de steun van Europa, Vlaanderen en de provincie Vlaams-Brabant kan het Pajottenland deze Leaderprojecten opstarten”, zegt Werner Godfroid, ondervoorzitter van Pajottenland+.  “We willen de troeven van onze landelijkheid niet alleen bewaren, we willen ze ook meer uitbouwen. En daar willen we zoveel mogelijk inwoners bij betrekken”.
Op zaterdag 10 december kunnen belangstellenden alvast deelnemen aan een eerste workshop rond ‘Bakken met Zuurdesem”. Deelnemers krijgen dan de kans om alvast aan de slag te gaan bij Loes, Werner en Sander Godfroid in Broeck 22 in Bever. De vorming start om 13u30 uur. Loes onthult de geheimen over zuurdesem. Hoe maken we een starter?  Hoe onderhouden we onze zuurdesem? Sander zet de deelnemers aan het kneden en bakken. Hoe bereiden we een zuurdesemdeeg, hoe gaan we tewerk, welke timing hanteren we? Werner vertelt een en ander over de bouw en de restauratie van bakovens. En Hubert Deweerdt en Monique Van Ongevalle van de Heetveldemolen in Tollembeek hebben het over het verschil tussen meel en bloem.
De deelnemers wisselen ook ervaringen uit en krijgen tips voor recepten en leesvoer mee in verband met zuurdesem. Het einde van de workshop is voorzien rond 17 uur. Iedereen vertrekt naar huis met een zuurdesemstarter en een zuurdesembrood. De deelname in de onkosten bedraagt € 30.
Inschrijven kan door te mailen naar monique.vanongevalle@skynet.be of via www.heetveldemolen.be . Het aantal deelnemers is beperkt tot 12. “Maak je geen zorgen als je mocht uit de boot vallen deze keer”, vertelt Monique.  “Met voldoende inschrijvingen wordt de workshop rond hetzelfde onderwerp zeker herhaald”.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 nov 2016
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief