GALMAARDEN - Gemeente zoekt oplossing voor afgebrande kerk

C21

GALMAARDEN - Gemeente zoekt oplossing voor afgebrande kerk

Editiepajot_galmaarden_kerk_puin_foto_marc_colpaert
De dag na de brand. - Foto © Marc Colpaert
 

De gemeente Galmaarden moet dringend een beslissing nemen in verband met de toekomst van de in 2008 afgebrandde kerk van Galmaarden. De cel Erfgoed is in ieder geval duidelijk, het kerkgebouw moet in de toekomst even groot blijven. Ondertussen is het voorlopig dak dat op de kerk werd geplaatst binnen drie of vier jaar aan vervanging toe, dus extra kosten. Gelukkig staat er nog meer dan drie miljoen euro verzekeringsgeld te wachten om de kerk te herstellen, maar het zal moeten vlug gaan.

Begin mei 2008 zorgde een afgeschoten vuurpijl er voor, die in de kurkdroge dakgoot van de kerk belandde, dat zogoed als de hele kerk in de vlammen opging. Na jaren van discussiëren werd duidelijk dat er geen draagvlak meer was voor een nieuwe kerk als cultusgebouw, ook niet bij de publieke opinie en werd de Sint-Pauluskapel aangesteld als kerk van Galmaarden. Ondertussen ging begin dit jaar de gemeente Galmaarden op aandringen van de N-VA in zee met een projectbureau voor de herbestemming van de kerk, die er moeten voor zorgen dat er en haalbare oplossing komt voor de kerk die nu al meer dan 8 jaar staat te verkommeren. Van bij de eerste vergadering in beperkte kring werden zowel zorgprojecten, woonprojecten, handel en horeca als een polyvalente openbare functie voor de kerk naar voren geschoven. Tijdens de tweede vergadering met het studiebureau Thyssen-Vermeulen en studio Roma werd daar dieper op ingegaan. “De architecten hebben een viertal mogelijkheden toegelicht waarbij de link tussen het kerkgebouw en de omgeving centraal staat”, legt burgemeester Pierre Deneyer(CD&V) uit. Maar omdat vandaag nog niet helemaal duidelijk is welke projecten financieel haalbaar zijn, is het nog te vroeg om met concrete voorstellen naar buiten te komen. Nochtans moet er dringend werk gemaakt worden om een oplossing te vinden. “Het voorlopig dak dat enkele jaren terug werd geplaatst op de muren van de kerk, is binnen enkele jaren aan vervanging toe, dus dit zijn opnieuw extra kosten die we willen vermijden. Ondertussen heeft Erfgoed laten weten dat het gebouw na de restauratie even groot moet zijn als vroeger”, aldus de burgemeester.

Al van vorig jaar werd door de Kerkraad beslist om het verzekeringsgeld, meer dan drie miljoen euro binnenkort te storten op een geblokkeerde rekening van de gemeente. Dus het geld is er, nu alleen nog hopen dat er dringend een oplossing gevonden wordt om aan het vroegere kerkgebouw een nieuwe degelijke toekomst te geven.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 jan 2017
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief