Halse scholieren maken zelf robots

C21

Halse scholieren maken zelf robots

Editiepqjot_hqlle_robots_2_foto__erckx
De leerlingen met hun robots. (Foto's Merckx)
 
Editiepqjot_hqlle_robots_1_foto__erckx
 

Leerlingen van het derde en het vierde jaar industriële wetenschappen van Don Bosco Halle namen deel aan een internationale roboticawedstrijden te Hirson, Frankrijk. Zij behaalden er de twaalfde plaats op 68 deelnemers tijdens de kwartfinales.

Vorig schooljaar gingen de nieuwe leerplannen in voege voor industriële wetenschappen.
Leraar Gert Van Calster: “Voor het vak realisaties industriële wetenschappen moesten we op zoek naar een project waar de mechanica en de elektriciteit elkaar vervoegen . Met het maken van robotjes maak je het project leuk voor de leerlingen en komen er verscheidene technische aspecten aan bod zoals pneumatica, elektrische schakelborden , overbrengingstechnieken en sensoren”.
 
Elk jaar is het een ander thema voor de roboticawedstrijden. Dit jaar was het biodiversiteit. De deelnemers moesten in tweestrijd in 90 seconden allerhande proeven afleggen met hun zelfgebouwde robotjes, zoals bakjes gevuld met ping-Pong balletjes stelden bijenkorven voor die moesten verplaatst worden met een grijpsysteem. Vervuiling uit een riviertje halen met een robotarm.
 
Gert Van Calster: “Het is boeiend om te zien hoe de leerlingen daar in opgaan en buiten techniek ook leren in team te werken en kalm te blijven in stresssituaties”.
 
De voorname doelstelling van dit project was het uitwerken van ideeën, uitproberen (prototypes bouwen) en bijsturen van eventuele problemen. Een aantal leerlingen waren zo gemotiveerd dat ze regelmatig tijdens de middaguren en zelfs op woensdagnamiddagen kwamen werken aan hun robot.
 
Het robotje wordt ook gebruikt voor het vak realisaties mechanica (materialenleer, autocad) en werkt zelfs vakoverschrijdend. Zo leren ze in de les geschiedenis over biodiversiteit.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 mrt 2010
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 20 mei 2024
Devogeleer Emile | 17 mei 2024

archief