HALLE - Trage wegen: het mag wat sneller

C21

HALLE - Trage wegen: het mag wat sneller

Editiepajot_trage_1_foto_kos
Foto's KOS
 
Editiepajot_trage_2_foto_kos
Foto KOS
 

Met velen wandelden ze in Hondzocht (Lembeek) over de mooie en ietwat verborgen trage wegen. Er bestaat nog veel belangstelling voor dit ‘gewone’ efgoed: de korte binnendoortjes, maar…de realisatie ervan laat lang op zich wachten.

In Halle en omgeving maakt de werkgroep Trage Wegen Zuid-West Brabant reeds vijf jaar werk van de herwaardering van het voetwegennetwerk.
Rik Houthuys: Wij willen het openbaar gebruik ervan stimuleren. Wij wijzen de overheid systematisch op haar plicht van onderhoud. En ook hebben we oog voor nieuwe noden en kansen. Wij keken vandaag eens hoever we staan”.
 
In 2007 onderzochten ze op de Dag van de Trage Weg de mogelijkheden om een veilige wandel- en fietsverbinding te realiseren doorheen de groene verbinding van het Pajottenland naar Halle-Centrum: de vallei van de Groebegracht. Als gevolg van dit initiatief ving in 2008 bij het Regionaal Landschap een studie aan om een gedragen ruimtelijke visie te ontwikkelen voor dit gebied. Jammer genoeg zit men nu, drie jaar later, nog steeds in de studiefase en is er nog geen enkel concreet vooruitzicht op de realisatie van nog maar een deel van het gewenste “Groebegrachtpad”.
 
Intussen zoeft het verkeer door de Beertsestraat en wordt de horizon rond de Groebegrachtvallei aan razend tempo dicht gebouwd…
 
Rik Houthuys: “In 2008 ontdekten we op de Dag van de Trage Weg de geherwaardeerde voetwegen in het gebied van Plan Boommarter: zeer mooie realisaties, maar enkele knelpunten raken niet opgelost. De ene voetweg dreigt in de zoveelste winkelhaak rond een privé-domein gelegd te worden. Een paar andere voetwegen zijn in akkers geploegd waardoor wandelaars feitelijk tot een omweg gedwongen worden…In 2009 wandelden we de “Groene Ring” van Halle in : een mooi wandelparcours van Stroppen over Alsput en Windmoleken naar de Wolvendries. Een deel van buurtweg 100 is vandaag, een jaar na de inhuldiging, nog steeds niet open gemaakt… Waar blijft de doortastendheid van de overheid?”
 
In 2007 werd met overheidsgeld een “trage-wegenstudie” uitgevoerd in Buizingen. Deze studie bracht alle wensen en knelpunten in kaart, met medewerking van lokale vrijwilligers en bewegingen. Het eraan verbonden actieplan is nog steeds niet aangenomen door de Stad. En in de andere wijken van Halle kan daarom nog niet begonnen worden met gelijkaardige plannen. De gebruikers wachten…
Rik Houthuys: “Soms hebben we de indruk dat onze vragen “te evident” zijn. Eén uur na de mini-tornado zijn de autowegen vrij; voor de voetwegen moeten we twee maanden wachten. Soms hebben we de indruk dat onze vragen “te goedkoop” zijn. In Halle kan je makkelijker een voetweg laten verharden in beton of omringen met nieuwe hoogbouw. En waar er echt nood is aan een veilig berijdbaar fietspad, zoals langs de Roggemanskaai, blijft het rond putjes slalommen terwijl het verkeer langszoeft. En als het toch iets moet kosten, waarom dan geen werk gemaakt van een voetgangersbrug tussen Sint-Rochus en het centrum ?
In onze contacten met de verschillende overheden die verantwoordelijk zijn voor de voetwegen ontmoeten we niets anders dan goede wil. Maar goede wil alleen is niet genoeg : het zijn de realisaties op het terrein die tellen en waarop de burger de overheid beoordeelt. We gaan de goede richting uit, laat niemand daaraan twijfelen… de onthulling vandaag van het officieel naambordje “voetweg 58” door de Stad bewijst het. Maar wat ons betreft : trage wegen, het mag wat sneller!”’
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 okt 2010
Felix Merckx
KOS
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 23 mrt 2024

archief