HALLEnsia met thema-nummer over Buizingen

C21

HALLEnsia met thema-nummer over Buizingen

Editiepajot_hallensia_foto_merckx
De drie auteurs. - Foto © Felix Merckx
 

Het nummer 1 van de jaargang 33 (2011) van Hallensia, het tijdschrift van de Koninklijke Geschied.- en Oudheidkundige Kring Halle, is een thema-nummer gewijd aan ‘Buizingen’. Drie Buizingenaren schreven de verschillende bijdragen.

Deze drie Buizingenaren zijn Guy Lernout, Rudolf Verleyen en Leo Vander Elst.
 
In het thema-nummer richten de auteurs hun blik op het Buizingen zoals het vroeger was, een rustig dorp dat weinig tot niet bekend was in eigen land. Veel geboren en getogen Buizingenaren weten bitter weinig te vertellen over hun dorp.
 
Het nummer behandelt ondermeer Buizingen en Eizingen: twee parochies, twee dorpen; het ‘kasteel’ van Buizingen (oud-gemeentehuis): de kasteelheren, de ‘donjon’ of woontoren en de zonnewijzer die erop voorkomt, de voormalige kasteelhoeve en de schuur; een interessante bevolkingslijst uit 1806 (de Napoleontische tijd) met typische ‘Buizingense namen’; Henry Lacoste, architect, en het sanatorium Barones Lucie Lambert; de invloed van Henry Lacoste in de bouwkunst in de streek rond Halle; de eerste steen van de kapel van het sanatorium Barones Lucie Lambert en ‘Buizingen’ in de literatuur
 
Naar aanleiding van deze belangrijke publicatie wordt een persconferentie gehouden en een tentoonstelling opgezet
 
Leden van de kring krijgen het nummer gratis. Niet leden kunnen zich het nummer aanschaffen tegen de prijs van € 10 in dagbladhandel Dereymaeker-Dyck, Gemeenteplein 5, Buizingen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 mrt 2011
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 23 mrt 2024

archief