Mercurius HALLE ging poollicht bekijken in Noorwegen

C21

Mercurius HALLE ging poollicht bekijken in Noorwegen

Poollicht_laukvik_01032011_1
Foto's © Mercurius Halle
 
Poollicht_laukvik_01032011_2
Foto's © Mercurius Halle
 
Poollicht_laukvik_01032011_3
Foto's © Mercurius Halle
 

Mercurius Halle is een sterrenkundevereniging die actief is in Halle en omgeving (www.mercuriushalle.be) en is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde (www.vvs.be ) en telt 20 leden. Door de lage zonne-activiteit van de laatste jaren en de onmogelijkheid om poollicht vanuit ons land waar te nemen, kozen ze er resoluut voor om het poollicht zelf te gaan opzoeken in het hoge Noorden op Lofoten in Noorwegen.

Overdag zochten ze geschikte locaties om het poollicht te fotograferen. 's Nachts zouden maakten ze foto’s vanop statief met belichtingstijden van 5 tot 30 seconden en met waarden tot 3200 ISO. Het poollicht wordt bij duisternis waargenomen. De beste periode is dan ook de winter met Nieuwe Maan. Om die reden kozen we voor de periode 1 tot 10 maart. Men ziet het poollicht vooral op hoge geografische breedtes, zoals op de Lofoten, dat gelegen is op 68 graden noorderbreedte.
 
Hun oog viel op het Polarlightcenter in Laukvik op de Lofoten in Noorwegen (http://polarlightcenter.com) dat uitgebaat wordt door het Nederlandse koppel Rob en Threes. In het centrum staan magnetometers opgesteld die het aardmagnetische veld voortdurend in de gaten houden. Dankzij deze apparatuur konden ze gaan slapen en worden ze uit hun bed gelicht zodra er poollicht te zien is
 
Wat is poollicht?
Sinds Kristian Birkeland, een Noorse fysicus, weet men dat het poollicht samenhangt met uitbarstingen op de Zon, waarbij grote hoeveelheden geladen deeltjes in het heelal geslingerd worden. Het aardmagnetische veld zorgt ervoor dat de deeltjesstroom in de omgeving van de aarde wordt afgebogen en in de buurt van de Noord- en Zuidpool met verhoogde snelheid de atmosfeer binnendringt. De van de Zon afkomstige deeltjes bevatten veel energie, die in de bovenste kilometers van de atmosfeer door botsingen wordt overgedragen op zuurstof- en stikstofatomen. Die energie komt uiteindelijk weer vrij en wordt op 80 tot 100 kilometer hoogte uitgestraald in de vorm van het kleurrijke poollicht. Als het poollicht zich voordoet ziet men vaak een lichte gloed of is het licht zichtbaar als bewegende bogen, stralenbundels of gordijnen van licht en heel zelden is het zelfs vlammend. Soms staat aan de noordelijke horizon een boog waaruit de lichtstralen als zoeklichten omhoog schieten.
 
De mannen van Mercurius Halle waren gewapend met geweldige fotoapparatuur. Ze hebben verschillende digitale spiegelreflexcamera's en lenzen bij waaronder een Canon 550D, een SIGMA 14 mm lens, een Nikon D70, een Walimex Pro fish-eye 8 mm lens en een Nikon AF-S Nikkor 18-70 mm lens.
Dankzij de bemiddeling van Studio Teurlings uit Halle kregen ze van Nikon Belux een professionele Nikon D3 full-frame camera in bruikleen met een geweldige 24-70 mm f/2.8 lens
 
Ze zagen het poollicht drie keer tijdens hun reis.
 
Evaluatie.
De deelnemers wisten vooraf dat het weer een bepalende factor zou zijn. In het verleden hadden ze meermaals geluk. Tijdens de ringvormige zonsverduistering in 2005 en totale zonsverduistering in 2006 was het helder.
 
Ondanks het slechte weer hebben ze ook nu onze doelstelling gehaald ze zagen het poollicht in vele vormen en variaties. Ze waren getuige van heel fel en diffuus poollicht. Ze werden overweldigd door de kleurenschakeringen en de snelle bewegingen van het poollicht. Het toonde zich als een mooie kroon, een gigantische ring, grillige slingers en strakke vlakken.
Nu nog de middernachtzon en dan is de cirkel rond!
 
Met dank aan Tom Severs en Roland Oeyen voor tekst en foto’s
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 mrt 2011
Felix Merckx
KOS
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief