HALLE - 101 kaarsjes voor Rosine

C21

HALLE - 101 kaarsjes voor Rosine

Ed_pqjot_hqlle_honderd_1_foto__erckx
Foto's © Felix Merckx
 
Ed_pqjot_hqlle_honderd_2foto__erckx
Foto's © Felix Merckx

Rosine Van Kerckhove werd er 101. Dat werd gevierd in de OCMW-serviceflats Ten Hove. Zij werd geboren in Ruisbroek als achtste kind van negen. In 1990 kwam ze in de serviceflats Ten Hove wonen, waar ze nu nog verblijft.

Ze liep school in Ruisbroek en toen ze 14 was, is ze naar Brussel ‘een stiel’ gaan leren. In een atelier werden haar de principes van ‘point-claire’ (een naaitechniek waarbij iets dat lijkt op fijn kantwerk en wordt gemaakt aan boorden van bv. onderjurken, zakdoekjes, e.a.) geleerd en toen ze dat kon is ze er blijven werken.

In september 1930 trouwde ze met Gust. Door haar werk in de point- claire moesten haar handen zacht blijven, kwestie van niet in de fijne stoffen te blijven haken. Het gevolg was dat Gust op zaterdag de Leuvense stoof moest poetsen. Na enkele weken had hij daar toch genoeg van en heeft hij haar gezegd dat ze maar beter zou thuis blijven en zelf de stoof poetsen; hij zou wel de kostwinnaar zijn. En dat was het einde van haar carrière in de point claire.

Na hun huwelijk bleven ze samen wonen met haar ouders in het ouderlijke huis in Ruisbroek.

Tussen 1930 en 1940 trokken ze er vaak op uit met de tandem en dit samen met haar zuster Pauline en schoonbroer Albert (tot voor enkele jaren verbleven die ook in ‘Ten Hove’). Zo fietsten ze naar de kust, de Ardennen en Luxemburg

In diezelfde periode was één van hun wekelijkse gewoonten om naar de bioscoop te gaan.

Bij het uitbreken van de oorlog is Gust gaan werken in Frankrijk. Ze hadden aan Gust de raad gegeven best met een oude fiets te vertrekken zodat de Duitsers het niet de moeite zouden vinden hem aan te slagen. Dus Gust met een oude fiets vertrokken en die fiets heeft hem nooit in de steek gelaten tot hij bij zijn terugkomst terug in de straat kwam waar hij woonde. Plots lieten de 2 banden het afweten.

In 1947 hebben ze een huis gekocht in Halle en zijn daar samen met moeder Catherine gaan wonen.

Na 18 jaar huwelijk werd hun dochter Nicole geboren. Midden jaren 50 waren ze van plan een huis te bouwen maar door ziekte van Nicole werd dat uitgesteld. Pas in 1960 is het dan toch gelukt en zijn ze verhuisd naar de Rood Kruisstraat in Halle.

In 1974 is Gust overleden.

Het huis in de Rood Kruisstraat werd te groot en de tuin te lastig om te onderhouden zodat ze in 1990 de grote stap heeft gezet en verhuisd is naar ‘Ten Hove’ waar ze nog altijd verblijft. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 mrt 2011
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief