HALLE - Bedevaarders nemen afscheid van brandweerkazerne

C21

HALLE - Bedevaarders nemen afscheid van brandweerkazerne

Ed_pajot_halle_bedevaarders_1_foto_merckx
Toerisme Halle bood een mand streekproducten aan Cdt Conters voor zijn jarenlange inzet voor de bedevaarders. (Foto's © Felix Merckx)
 
Ed_pajot_halle_1_bis_bedevaarders_foto_merckx
Een zwarte madonna krijgt een ereplaats in de nieuwe kazerne. (Foto © Felix Merckx)
 
Ed_pajot_halle_bedevaarders_2_foto_merckx
De eerste bedevaarders kwamen toe in Halle. (Foto © Felix Merckx)
 
Ed_pajot_halle_bedevaarders_3_foto_merckx
Foto © Felix Merckx
 

Met de maand mei in het vooruitzicht komen ook de grote groepen bedevaarders naar Halle. Zo kwamen zaterdagnamiddag er groepen toe uit Wielsbeke, Deerlijk, Vichte, Anzegem, Beveren-Leie, Heester en Oostrozebeke.

Halle is een drukbezochte Mariabedevaartplaats: de Mariadevotie is in de huidige vorm minstens zeven eeuwen oud. De maanden mei en juni, met een voorkeur voor de maand mei, zijn de maanden bij uitstek voor de bedevaarten aan Halle en zijn miraculeus beeld van de Zwarte Madonna. Zowel individueel als in groep komen duizenden bedevaarders naar Halle.
 
Individuele en groepen komen van heinde en verre naar Halle op bedevaart. Zij doen dat om verschillende redenen. Uit traditie, uit geloofsovertuiging, om een belofte in te vullen, om een voorspraak te bekomen, kort om, om allerlei redenen en afspraken.
 
Bedevaart heeft veel te maken met volksgeloof maar velen combineren dat met een sportieve prestatie. Velen zijn immers 80 kilometer en nog verder op stap.
 
Op de wijk Wolvendries deden de bedevaarders onder beiaardklanken hun intrede in Halle. Dit gebaar wordt door de bedevaarders zeer geapprecieerd en ervaren als het bereiken van een gesteld doel
 
 
Pijnlijke voeten en een stramme rug was bij de meeste het lot waar ze na 80 kilometer te voet sinds vrijdagavond niet konden aan ontsnappen. Een ploeg van Rode Kruis Vlaanderen staat in de brandweerkazerne al jaren paraat voor een goede massage. Blaren en spierkrampen waren de meest gehoorde klachten
 
Door de verhuis van de brandweer gebeurde dit voor de laatste maal. En dit kon niet onopgemerkt voorbijgaan.
 
Johan Vencken, voorzitter van Toerisme Halle: “ Hiermee eindigt een traditie van jaren en wij willen de Halse brandweer daar graag voor bedanken. Daarnaast deden we ook een investering in nieuwe veldbedden om de opvang van diezelfde bedevaarders door het Rode Kruis Halle nog comfortabeler te maken. Waar dat de volgende jaren zal gebeuren moeten we nog uitzoeken”.
 
Cdt Conters van de Halse brandweer kreeg een copie van de zwarte madonna om in de nieuwe kazerne te zetten en ook een korf streekproducten die hij wel moest delen met zijn manschappen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 apr 2011
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 26 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 23 apr 2024

archief