HALLE - Herinrichting A8 kan nog jaren op zich laten wachten

C21

HALLE - Herinrichting A8 kan nog jaren op zich laten wachten

A8__1_
Repro EP
 
A8__2_
Repro EP
 
A8_3_
Repro EP
 

Voor een overvolle raadzaal werd in het Halse stadhuis de plannen voor de herinrichting van de A8 uit de doeken gedaan. De realisatie van deze plannen is echter nog niet voor morgen. Momenteel heeft deze regering geen budget voorzien voor de realisatie en niemand kan nu zeggen of het project in de volgende legislatuur zal opgenomen worden.

Het Agentschap Wegen en Verkeer zal de A8 over een afstand van ongeveer twee kilometer ondertunnelen. Met de aanleg van de tunnel (vanaf landingsbaan tot Rodenem) zullen enkele onveilige kruispunten verdwijnen en zal er zo’n acht hectare aan parkruimte (boven de tunnel) bij komen. Hier is plaats voor fiets- en wandelpaden, een speelweide, een voetbalplein, ligweide, een skatepark, enz… Ook kleinere straten die afgesloten weren bij de aanleg van de A8 zullen terug opengesteld worden voor fietsers en voetgangers. In vorige plannen was deze tunnel veel minder lang.
 
Op een traject van iets meer dan zeven kilometer heeft de A8 nu drie kruispunten met verkeerslichten (aan de Halleweg, de Nijvelsesteenweg en de Rodenemweg), en vier onvolledige aansluitingen met lokale wegen. Die zeven kruispunten en aansluitingen remmen de doorstroming van het verkeer af en zorgen voor lange files en verkeersonveilige situaties.
 
NIEUWE AFRITTENCOMPLEXEN
In het voorontwerp dat voorgesteld werd, worden twee op- en afrittencomplexen voorzien, en dit ter hoogte van de Nijvelsesteenweg en de Landingsbaan. Weggebruikers die vanuit Brussel komen en in de richting van Braine-le-Château willen rijden, of weggebruikers die vanuit Edingen komen en de Landingsbaan willen nemen, zouden dan gebruik kunnen maken van die complexen. Bovengronds zullen dan op deze locaties twee nieuwe rotondes het doorgaande en het plaatselijke verkeer in goede banen leiden.
 
Ook het knooppunt met de ring om Brussel (R0) zal volgens het voorontwerp volledig heringericht worden.
 
In de voorgestelde plannen wordt zowel de oversteek aan de Halleweg en Rodenem volledig afgesloten voor het verkeer. Voertuigen die vanuit Rodenem naar de R0 willen, zullen hun weg moeten vinden via de Berendries en de Dr. Spitaelslaan naar de Nijvelsesteenweg of moeten via Lembeek centrum naar de N6 (Bergensesteenweg).
 
Aan de Halleweg komt op het tunneldak een oversteek voor voetgangers en fietsers.
 
Op de Edingsesteenweg komt er een nieuwe N7A. Deze weg zal zo dicht mogelijk bij de spoorweg liggen en zal veel verkeer opnemen van de N7 (Edingsesteenweg)
 
NIJVELSESTEENWEG
Ter hoogte van de Nijvelsesteenweg komt er een groot rond punt. Het verkeer uit Essenbeek kan hiervan gebruik maken om naar Halle te rijden. Van aan het rondpunt kan men ook de tunnel in naar de ring0 (Brussel) of naar Wallonië. Hier komt ook een parallel weg richting rondpunt A8 – Ring0.
 
Voor de realisaties van dit alles zijn er onteigeningen nodig. Door dat de plannen nog niet volledig af zijn is het momenteel onmogelijk te zeggen waar er onteigeningen zullen vallen.
 
ONTBREKENDE SCHAKELS
De A8 in Halle is één van de vijfentwintig Missing Links die het Agentschap Wegen en Verkeer in de komende jaren wil aanpakken. De Missing Links zijn belangrijke ontbrekende schakels in het hoofdwegennetwerk die opgenomen werden in het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen en het Mobiliteitsplan Vlaanderen.
 
De A8 in Halle is ook een “gevaarlijk wegvak”, omdat er zich op korte afstand van elkaar meerdere gevaarlijke kruispunten bevinden. In de voorbije jaren werden kleinere ingrepen genomen om de kruispunten veiliger te maken, zoals extra signalisatie, het herhalen van de verkeerslichten boven elke rijstrook, het instellen van een conflictvrije regeling van de verkeerslichten en de installatie van roodlicht- en snelheidscamera’s.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 mei 2011
Felix Merckx
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief