HALLE - Boommarterprijs uitgereikt

C21

HALLE - Boommarterprijs uitgereikt

Ed_pajot_halle_boommarter_foto_merckx
Foto © Felix Merckx
 

Schepen van milieu Mark Demesmaeker (N-VA), milieuambtenaar Stefan Bonhomme en de regiobeheerder Patrick Huvenne (Agentschap voor Natuur en Bos) reikten de eerste Prijs Boommarter uit. Met deze prijs wil men vergroeningsacties op private gronden belonen.

Winnaars werden Henri Huffer en Edwin Rooselaer, beiden uit het Veugeleer. Deze prijsuitreiking kadert in het Plan Boommarter. Zij kregen elk een cheque van 125 euro.
 
Om vergroeningsacties op private gronden te stimuleren, werd de Prijs Boommarter in het leven geroepen. Deze prijs, ter waarde van €250, beloont jaarlijks, en dit voor een periode van 5 jaar, een particulier begroeningsinitiatief dat past binnen de visie en het werkingsgebied van het Plan Boommarter
 
Ten zuiden van Halle bevinden zich op een beperkte oppervlakte een aantal ecologisch heel waardevolle natuurgebieden, zoals de Berendries, Lembeekbos en het Hallerbos. Plan Boommarter wil deze groengebieden waar mogelijk met elkaar verbinden. Dit gebeurt voornamelijk door het aanplanten van kleinere bosjes en door de aanleg en het herstel van houtkanten, hagen en bomenrijen langsheen velden, paden en wegen.
 
De projectpartners, Stad Halle, de Vlaamse Overheid Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt Halle en de Vereniging voor Bos in Vlaanderen, hebben al verschillende acties ondernomen. Ze kochten bijvoorbeeld enkele percelen aan die ze beplantten, richtten een ecotunnel in en werken aan het herstel van trage wegen.
 
Maar, doordat een groot deel van het werkingsgebied van Plan Boommarter wordt ingenomen door privé-gronden, is het uiteindelijk resultaat van dit plan afhankelijk van de bewoners van het werkingsgebied. Het Plan Boommarter rekent dus ook op de bewoners. Door hun tuin of landbouwgrond natuurvriendelijk in te richten zorgen zij voor groene punten en lijnen in het landschap. Dit zijn heel belangrijke schuil-, broed- en voederplaatsen voor veel insecten, kleine zoogdieren en vogels. Bovendien gebruiken dieren ze om zich veilig van het ene groengebied naar het andere te verplaatsen. Zo verplaatsen dieren zich bijvoorbeeld via hagen, wegbermen en bomen van het Hallerbos naar het Maasdalbos. Maar, niet alleen dieren profiteren hiervan. Deze bomen, struiken, poelen, …dragen bij tot de schoonheid van het landschap. En daar genieten inwoners, wandelaars en gebruikers van.
 
Om vergroeningsacties op private gronden te stimuleren, werd de Prijs Boommarter in het leven geroepen. Deze prijs, ter waarde van €250, beloont jaarlijks, en dit voor een periode van 5 jaar, een particulier begroeningsinitiatief dat past binnen de visie en het werkingsgebied van het Plan Boommarter. Zowel kleine als grote realisaties komen in aanmerking. Voorbeelden van acties zijn het vervangen van een betonnen omheining door een haag, het herstel van een knotwilgenrij en de aanplant van een hoogstamboom. De milieuraad van Halle treedt op als jury. Dit jaar werd de prijs voor het eerst uitgereikt en kregen we twee winnaars, Henri Huffer en Edwin Rooselaer. Beiden wonen op het Veugeleer
 
Henri Huffer kreeg de prijs omdat hij een houtkant aangeplant heeft met een 2.000 tal planten. Verder heeft hij ook een 25 tal hoogstammige bomen aan.
 
Edwin Rooselaer verving een betonnen wand van 80 meter door een houtwand en haag.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 mei 2011
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief