HALLE - Zeekanaal en Waterwegen stelde zijn plannen voor vernieuwde kanaaldoortocht voor

C21

HALLE - Zeekanaal en Waterwegen stelde zijn plannen voor vernieuwde kanaaldoortocht voor

Editiepajot_kanaaldoortocht_halle_scenario_1
Repro's EP
 
Editiepajot_kanaaldoortocht_halle_scenario_2
Repro EP
 

De afdeling Zeekanaal van Waterwegen en Zeekanaal NV heeft zijn plannen voorgesteld voor de verdieping van het kanaal in Halle. Het eerste scenario voorziet een minimale waterpeilverlaging van het kanaal ter hoogte van Halle, waarbij de Bospoortbrug en de sasbrug worden vervangen door beweegbare bruggen en er twee bijkomende vaste bruggen worden voorzien. Het tweede scenario gaat uit van een grotere waterpeilverlaging ter hoogte van Halle, waarbij de bestaande bruggen worden vervangen door nieuwe vaste bruggen zonder bijkomende bruggen.

 
Deze plannen moeten nhet mogelijk maken dat er schepen van 1.350 ton over het kanaal kunnen.
Het kanaal naar Charleroi werd aangelegd tussen 1827 en 1832 en was origineel voorzien op schepen van 70 ton. Mettertijd werd dit uitgebreid tot een maximum van 1350 ton op het gedeelte tussen Charleroi en Clabecq en (gedeeltelijk) op het stuk tussen Lembeek en Brussel. Deze schaalvergroting werd onder meer door de regionalisering van het beheer van de waterwegen niet afgewerkt, zodat de huidige kanaalbreedte en –diepte op het deel Lembeek-Brussel en de doortocht van het kanaal in Halle tot op vandaag slechts ontworpen zijn op schepen van 600 ton.
 
Op Europees niveau werd het kanaal ondertussen gecatalogeerd onder klasse IV, met als richtlijn om het kanaal volledig geschikt te maken voor schepen van 1350 ton. Deze aanbeveling werd opgenomen in het Infrastructuurmasterplan Vlaamse Waterwegen. Dat moet de ambitie van de Vlaamse regering waarmaken, om zich tegen 2020 binnen Europa te kunnen onderscheiden op het vlak van slimme en duurzame logistiek, onder meer door een bevordering van de binnenvaart.
 
In dit algemeen kader bestudeert Waterwegen en Zeekanaal NV al geruime tijd op welke wijze de modernisering van het kanaal in Halle kan gerealiseerd worden. In het voorjaar 2010 heeft Waterwegen en Zeekanaal NV de opdracht tot opstelling van een streefbeeld van het kanaal en de kanaalomgeving in Halle toegewezen aan het studiebureau Grontmij. In dit verband werden meerdere verdiepingsscenario’s besproken met de verschillende betrokken partijen. Deze besprekingen hebben geleid tot de opmaak van twee conceptstreefbeelden. Begin april 2011 werden deze twee conceptstreefbeelden op een plenaire vergadering aan de betrokkenen voorgesteld.
 
Het eerste scenario voorziet een minimale waterpeilverlaging van het kanaal ter hoogte van Halle, waarbij de Bospoortbrug en de sasbrug worden vervangen door beweegbare bruggen en er twee bijkomende vaste bruggen worden voorzien. Er komt dan een voetgangersbrug als directe verbinding tussen het station/bushaltes en het centrum van Halle, paralles met de nieuwe fietsbrug over de sporen; Een tweede vaste brug komt er voorbij het sas in Halle, richting BUizingen.
 
 Het tweede scenario gaat uit van een grotere waterpeilverlaging ter hoogte van Halle, waarbij de bestaande bruggen worden vervangen door nieuwe vaste bruggen zonder bijkomende bruggen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 jun 2011
Felix Merckx
Repro EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief