Natuursteen- en zandwinning in HALLE

C21

Natuursteen- en zandwinning in HALLE

Ed_pajot_halle_steen_1_foto_merckx
Foto's © Felix Merckx
 
Ed_pajot_halle_steen_2_foto_merckx
Foto © Felix Merckx
 

Tot en met zondag 28 augustus loopt er in de Oude Post in de Cardijnstraat de zomertentoonstelling van Toerisme Halle. Deze staat in het teken van “Natuursteen”.

Men volgt in de tentoonstelling de weg van de steen vertrekkend van de ontginning in de verdwenen steengroeve van Rodenem, tot het effectieve gebruik als bouwsteen zoals bij de restauratie van de Sint-Martinusbasiliek. Men maakt ook kennis met de werking van de vroegere steenbakkerijen en zandgroeves in Halle en kom te weten waar de stenen uit Rodenem zoal gebruikt werden in de gebouwen in Halle.
 
In de tentoonstelling zit nooit eerder gepubliceerd fotomateriaal van de families Denayer en Vanhoedenaeghe rond steenbakkerijen alsook van Daniel Denayer en Jef Verkens rond zandwinning. Verder worden filmen rond de productie van bakstenen van de familie Dehandschutter en in verband met. de ontginning van natuursteen in Quenast getoond.
 
 
De totstandkoming van deze expo is een mooi voorbeeld van de vernieuwde en versterkte samenwerking tussen Toerisme Halle en het Zuidwestbrabants museum. In origine was het opzet om een deel van de expo van de Open Monumentendag 2010 opnieuw op te stellen in het museum. Maar die ruimte bleek te klein voor de veelheid aan informatie.
 
Voorzitter Johan Vencken: “Op dat moment heeft Toerisme Halle aanboden om de expo naar de Oude Post te verplaatsen en in te plannen als zomerexpo van 2011. Het Zuidwestbrabants Museum gaf advies inzake de inhoudelijke opbouw van de expo, Toerisme Halle nam de logistieke organisatie en de promotie ervan op zich. De komende week worden 250 affiches en 20.000 flyers verspreid in de Halse handelszaken en horeca. Toerisme Halle zorgde ook voor de promovlag aan het museum zelf zodat men duidelijk kan zien dat er een museum is en dat het open is”.
 
De tentoonstelling is elke zaterdag van 10 tot 17 uur toegankelijk en elke donderdag van
10 tot 13 uur. De inkom is gratis.
 
TOEKOMST
In zijn openingstoespraak had voorzitter Johan Vencken het ook over de toekomstplannen van Toerisme Halle.
Zo werd de voorbije maanden hard gewerkt aan het project van de audiogidsing voor de basiliek.
 
Voorzitter Johan Vencken: “Hubert Damen ofte Witse heeft inmiddels de teksten ingesproken en we zijn nu volop bezig met de afwerking van het project, ten einde het eind september te kunnen lanceren in de aanloop naar de Witsespeurtocht. Na de goede samenwerking met onze middenstand, zijn we ook gestart met een overleg met de Halse restaurants teneinde Halle ook op culinair vlak te kunnen promoten. Ook in het dossier van de aanlegaccomodatie is er deze zomer beweging en wordt er overleg gepleegd met de betrokken partijen om dit project te kunnen finaliseren. En intussen zijn we gestart, in deze warme dagen, met de organisatie van het koudste evenement van Halle, namelijk de 3de editie van Halle Schaatst dat dit jaar opnieuw getrokken wordt door de gelijknamige werkgroep”.
 
Sinds 1 juni kan men opnieuw fietsen en zoeken met de fietszoektocht die dit jaar in het teken staat van de vele kapelletjes die de streek rijk is. De zoektocht is gratis en men kan het boekje afhalen in het Toerismekantoor of downloaden op de website.
 
Contactgegevens
Dienst voor toerisme - Toerismewinkel van de stad Halle - VVV-Toerisme Halle en toeristische dienst van de stad Halle
Grote Markt 1, bus 1
1500 Halle
tel. 02 356 42 59
fax 02 361 33 50
e-mail: toerisme@halle.be  
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 jul 2011
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief