HALLE - Johan werd 75 en liet een mirakelschilderij uit de basiliek restaureren

C21

HALLE - Johan werd 75 en liet een mirakelschilderij uit de basiliek restaureren

Editiepajot_halle_vanvolsem_foto_merckx
Johan Vanvolsem bij het gerestaureerde schilderij. (Foto's © Felix Merckx)
 
Editiepajot_halle_restauratie_foto_merckx
Ghislain Stas tijdens de restauratie. Foto © Felix Merckx
 

Hallenaar Johan Vanvolsem werd er 75. Tijd om familie, vrienden en kennissen te verenigen voor zijn verjaardagsfeestje die hij elke vijf jaar geeft. Op dit feestje stelde hij het gerestaureerde mirakelschilderij ‘Redding van de schipbreuk door Onze-Lieve-Vrouw van Halle’ voor dat hij liet restaureren naar aanleiding van zijn 75ste verjaardag.

In totaal hingen er in de Halse basiliek 22 mirakelschilderijen. Twaalf hiervan werden nu al gerestaureerd door Pro Arte Hallensis.
 
Het doek stelt een schip in een storm voor. In 1405 scheepten in Nederland 13 mannen op het schip in en kwamen in een storm terecht en dreigden te kapseizen. Na een aanbidding tot de Heilige Maagd ging de storm liggen en werd schip en bemanning gered.
 
Waarom viel de keuze op dit doek?
Johan Vanvolsem: “Ik ben altijd geboeid geweest door de scheepvaart en een verwoed reiziger. Mijn keuze was ook een beetje uit medelijden, want het doek was er erg aan toe”.
 
De restauratie van het doek werd uitgevoerd door Hallenaar Ghislain Stas, student aan de Academie van Anderlecht en voorzitter van Pro Arte Hallensis.
 
Over de restauratie Ghislain Stas: “Het is, volgens mij, een van de mooiste 17de eeuwse schilderijen van de 22 mirakelschilderijen van de Halse Basiliek. Volgens mijn leraar Johan Vanden Eede, leraar restauratie aan de Academie van Antwerpen en Anderlecht komen deze schilderijen waarschijnlijk uit het atelier van Teniers. Ze dateren uit de periode 1675/1700. In die periode werden schilderijen vastgehecht op het kader. Bij de inventaris 20 jaar geleden was dit volgens Johan Vanden Eede één van de mooiste”.
 
Na expertise werd gekozen voor verdoeking. Het schilderij is dus verdoekt op een nieuw doek met een was/ars oplossing. De restauratie heeft vijf jaar geduurd.
Volgens de restaurateur was het moeilijkste om doen de stormlucht. Vermits alles terug afneembaar is (techniek van het KIK) werden de wolkpartijen verschillende malen herbegonnen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 sep 2011
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief