HALLE herdenkt zijn bevrijding

C21

HALLE herdenkt zijn bevrijding

Editiepajot_halle_bevrijding_1_foto_merckx
Foto's © Felix Merckx
 
Editiepajot_halle_bevrijding_2_foto_merckx
Foto © Felix Merckx
 

De eerste zondag van september is het traditioneel kermis in Halle. Zo ook in 1944, maar dat jaar werd er nog meer gevierd. Op zondag 3 september van dat jaar verschenen rond 17 uur op de Edingsesteenweg de eerste Engelse troepen (Welsh Guards) die Halle als eerste Vlaamse stad zouden bevrijden.

De bevrijding heeft in Halle nog een zware tol geëist. Vier Hallenaren verloren het leven: Isidoor Devillé, Joseph Michel, Victor Demesmaeker en Louis Thibaut. Ook een 9-jarig meisje liet het leven toen zij met haar vader naar de oprukkende troepen ging kijken in Hondzocht. Dit feit gaat zondag 11 september herdacht worden tijdens de historische Hondzochtfeesten. .Om 10 u start men met een huldiging van de slachtoffers van het gevecht van 3 september 1944 met de onthulling van de gedenkplaat "De Vrede van Hondzocht”, met daarop de namen van 4 gesneuvelden die vielen tijdens dit gevecht. Het gebeuren heeft plaats aan de hoek Bellingenstraat/Edingensesteenweg, in aanwezigheid van een delegatie van de Welsh Guards en de Halse oudstrijders.
 
Isidoor Devillé sneuvelde in Essenbeek. De drie anderen in de Beertsestraat.
Toen de Britten het gehucht Hondzocht bereikten, werd er immers nog fel gevochten met de Duitsers die uit de richting Beert-Bellingen kwamen. Ook een aantal Duitsers lieten er het leven.
 
Het Geheim Leger en de Belgische Nationale Beweging organiseerden herdenkingen op de plaats waar de vier Hallenaren sneuvelden.
 
De officiële plechtigheid van de stad werd gehouden aan het monument van de Weerstand op de hoek van de Beertsestraat.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 sep 2011
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief