HALLE - Basisschool Zilverberk bouwt aan de toekomst

C21

HALLE - Basisschool Zilverberk bouwt aan de toekomst

Editiepajot_halle_zilverberk_1_foto_merckx
De kleutertjes met hun juf op de bouwwerf. (Foto's © Felix Merckx)
 
Editiepajot_halle_zilverberk_2_foto_merckx
Leerlingen maken kunstwerkjes. (Foto © Felix Merckx)
 
Editiepajot_halle_zilverberk_3_foto_merckx
De kinderen maken zelf een kunstwerk voor de nieuwe school. (Foto © Felix Merckx)
 

BS Zilverberk is het schooljaar gestart met het themajaar 'Zilverberk bouwt aan de toekomst'. Dit schooljaar mag de school deze slogan zowel letterlijk als figuurlijk waarmaken. De opstart van de nieuwe gebouwen is immers een feit. De kleuterafdeling krijgt een volledige nieuwbouw welke verwezenlijkt wordt in de eerste bouwfase. Vervolgens start de 2de fase waar er een polyvalente ruimte,een keuken en klassen gebouwd worden.

Heel wat kinderen gaan een gans jaar in de weer zijn met de activiteiten die de school oranganiseert naar aanleiding van de nieuwbouw, zoals de opbouw van een kunstwerk (originele bouwstenensculptuur), tekenen van 'mijn droomschool' op groot zeil, dat vervolgens wordt uitgehangen langs de omheining van de Balthazarstraat, ieder kind krijgt een bouwhelm om veilig de werf te bezoeken (indien dit zich voordoet), de archtitect staat de kinderen te woord en een klas neemt een kijkje in een vrachtwagen
 
Er komen twee nieuwe gebouwen. In een eerste gebouw komen 14 kleuterklassen en in het tweede gebouw komt een polyvalente zaal en 4 klaslokalen.
 
Het eerste gebouw met de 14 kleuterklasjes komt op het sportveldje aan de Zuid-Oostzijde van het terrein. Om hier te beginnen moesten de containerklassen verschoven worden.
Het gebouw is georganiseerd als een U-vorm rond een patio. Het brede been van de U-vorm bevat twee bouwlagen, het smalle been één bouwlaag. In de patio ligt een zandbak, gedeeltelijk in de schaduw, gedeeltelijk
 
De klasjes zijn meestal per twee georganiseerd, en delen een sanitaire ruimte, zonder de andere klas te moeten storen. De sanitaire ruimte toont zich als een doos tussen twee klasjes.
Op de verdieping bevinden zich nog vier klasjes. Het dakoppervlak wordt gedeeltelijk gebruikt door een omheind dakterras. De rest van het dak wordt ontworpen als een onderhoudsvrij ‘groen dak’. in de zon.
 
POLYVANTE ZAAL
Na het opleveren van het eerste bouwvolume en na de sloop van een deel van de zuidelijke barakken kan de tweede fase beginnen. Hierin wordt de lagere school uitgebreid met 4 klassen en komt er een polyvalente ruimte met ruimte voor een sportzaal, een refter en een mediatheek.
 
Het volume is opgebouwd uit 3 beuken van respectievelijk 10, 15 en10m breed. De middelste beuk bevat de polyvalente zaal en is hoger dan de andere beuken. Hierdoor valt natuurlijk daglicht hoog in en fungeert de polyvalente zaal als atrium voor de omliggende ruimtes en gangen. De toegang tot de zaal maakt een groter gebaar en is gericht naar de grote centrale ruimte op het terrein. De mediatheek richt zich tot de sport- en speelweide.
 
De smallere beuk aan de Balthazarstraat bevat de refter. Door de modulaire opbouw ontstaat doorheen de structuur een verbinding tussen refter en polyvalente zaal. Bij grotere activiteiten kunnen beide ruimtes worden gekoppeld.
Bij de refter is een dienkeuken met de nodige berging aanwezig.
 
In de tweede smallere beuk worden 4 klassen voor de lagere school ondergebracht.
Deze klassen worden door dwarse gang en een luifel rechtstreeks verbonden met het bestaande schoolgebouw. De klassen zijn ruim en krijgen natuurlijk daglicht via de gevel en de polyvalente zaal.
 
Langs de Baltahzarstraat komt er parkeerstrook waar men de kinderen veilig kan afzetten.
 
In een laatste fase kunnen de overige barakken en de refter gesloopt worden, de luifels (circulatie en overdekte speelplein geplaatst worden en de terreininrichtingen vervolledigd worden.
 
De eerste fase moet klaar zijn in 2012 en de tweede fase tegen 2013. Dan viert de school haar vijftigjarig bestaan.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 sep 2011
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief