HALLE stelt zich borg voor de bouw van het zwembad

C21

HALLE stelt zich borg voor de bouw van het zwembad

Editiepajot_halle_zwembad_foto_merckx
Hier komt het zwembad (Foto © Felix Merckx)

De drie kandidaten voor de bouw van het zwembad (S&R Halle, MBG en Sportoase) hebben problemen voor de financiering van de bouw van het zwembad. Zij konden geen waarborg krijgen bij de banken. De gemeenteraad besliste dat de stad Halle zich nu gaat borg stellen.

De waarborg die de stad geeft heeft enkel betrekking op het zwembad zelf  en niet op de eigen werken. En wordt slechts een waarborg verleend vanaf het beschikbaarheidscertificaat en heeft dus geen betrekking op de bouwfase. De waarborg van de stad zal periodiek verminderd worden naargelang de lasten worden afgelost.
 
De bouw van het zwembad wordt gedaan volgens het DBFMO-project. Bij DBFMO worden de diverse onderdelen van een bouwproject integraal overgedragen van de publieke opdrachtgever aan een private opdrachtnemer.
 
 
De stad is nu ingegaan op het voorstel om voor de waarborg te zorgen. Zij stellen zich waarborg voor 90% van de investering. De andere 10% moet komen van de aannemer die het werk zal uitvoeren.
 
Fred Deryckere (Groen!) vond het ongehoord dat de stad zich borg stelt. Hij wenste dat de stad zich gedraagt als een goede huisvader en de stad geen zware risico’s mag nemen. Hij vroeg dan ook dat men de bouw van het zwembad zou uitstellen. Deryckere zegde ook dat hij steeds voorstander geweest is voor een zwembad in Halle, maar niet op de manier zoals het nu loopt.
 
Jan Vanspringel (LDD) sprak in dezelfde zin. Hij zegde verder dat het zware financiële gevolgen zal hebben voor de stad als er iets misloopt en de belastingbetaler mee zal moeten betalen.
 
Burgemeester Pieters (CD&V) blijft voorstander voor de bouw van het zwembad op de voorgestelde manier. “Goed besturen is uitvoeren wat men beloofd heeft aan de bevolking”, zegde hij.
 
Volgens schepen van Financiën Marc Picalausa (Open VLD) heeft deze borgstelling niemand gewild, maar men moet een keuze maken. Het niet doen betekent een uitstel voor de bouw van het zwembad. Volgens de schepen zijn de risico’s beperkt omdat Halle alleen borg moet staan voor de exploitatie en ook omdat de waarborg stelselmatig zal afgebouwd worden.
 
De borgstelling werd goedgekeurd door de gemeenteraad.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 okt 2011
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief