Leerlingen BSO Don Bosco HALLE onderzoeken het water

C21

Leerlingen BSO Don Bosco HALLE onderzoeken het water

Editiepajot_halle_water_1_i_f
Ingezonden foto's
 
Editiepajot_halle_water_2_i_f
Ingezonden foto
 
Editiepajot_halle_water_3_i_f
Ingezonden foto
 

De leerlingen van het 5dejaar BUSO onderzochten onder begeleiding van Erasmus-studenten het water van de Groebegracht. Later vergeleken ze de kwaliteit van het water van de Groebegracht met dat van de Steenputbeek.

Op twee verschillende plaatsen namen de leerlingen stalen van het water van de Groebegracht. Ze testten ook de snelheid van de stroming met behulp van een lollige kermiseend. Benieuwd keerden de leerlingen terug naar het stadhuis om daar de waterkwaliteit aan een fysisch-chemisch en een biologisch onderzoek te onderwerpen. Eerder die ochtend hadden de begeleiders al stalen genomen uit de Steenputbeek, gelegen in het Hallerbos, om het water van de Groebegracht hiermee te vergelijken.
 
De leerlingen, die zelf geen chemie of fysica als schoolvak hebben binnen hun opleiding, namen actief deel aan dit wateronderzoek. Zo kwamen zij via proeven te weten dat het zuurstofgehalte in het water van de Steenputbeek veel hoger is dan dat van de Groebegracht. Meer zuurstof en meer helderheid in het water zorgen voor een grotere levenskans voor organismen. Ook de PH-waarde en de nitriet-, nitraat- en fosfaatgehalten van de stalen werden getest. Afwasproducten die in het afvalwater terechtkomen verklaren het hoge fosfaatgehalte in de Groebegracht.
 
Na deze proeven bestudeerden de leerlingen de organismen van heel dichtbij in het biologisch onderzoek. Door het gebruik van de microscoop konden de leerlingen de kleinste wezentjes gedetailleerd bestuderen en ze een naam geven in de determineertabel. De dag werd afgerond met de interactieve tentoonstelling 'HaaTweeOoh!', waarbij de leerlingen op verschillende panelen ontdekten hoe het water in de wereld is verdeeld en wat de voor- en nadelen zijn van ons huidig waterbeheer. Bovendien kwamen zij ook iets te weten over bio boeren, over flessenwater en kraantjeswater, over vervuiling en over waterconflicten. Via leuke en leerrijke workshops lest 'HaaTweeOoh!' de dorst!
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 nov 2011
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief