Witse is nu ereburger van HALLE

C21

Witse is nu ereburger van HALLE

Editiepajot_halle_ereburger_1_foto_merckx
Foto © Felix >Merckx
 

Hubert Damen, alias Witse, werd in aanwezigheid van de ganse cast van Witse door burgemeester Dirk Pieters uitgeroepen tot ereburger van de stad Halle. In zijn antwoord zegde hij dat men in Halle voor hem geen standbeeld moet oprichten, maar men wel een reus van hem mag maken.

Johan Vencken, voorzitter Toerisme Halle vzw, vertelde wat Witse voor Halle heeft betekend en nog zal betekenen:
 
Johan Vencken: “Toen het stadsbestuur, zo’n kleine tien jaar geleden, aan Toerisme Halle liet weten dat Eén een nieuwe politiereeks wilde opnemen in onze stad hebben we volmondig positief advies gegeven. Iedereen was ervan overtuigd dat het een kans uit de duizend was. Je stad gedurende een tiental weken per jaar, primetime op Eén krijgen en dan nog op zondagavond, de Eén-avond bij uitstek ... we hadden dom moeten zijn om die kans niet met twee handen te grijpen”.
 
Het succes van Witse heeft een serieuze impact gehad op de naambekendheid van Halle. Met Witse werd Halle voor het eerst op zeer grote schaal gepromoot bij de grote massa, één miljoen kijkers elke week opnieuw.
 
Johan Vencken: “Dankzij Witse beseffen immers héél veel Vlamingen dat Vlaanderen niet stopt ten noorden van Brussel en dat er wel degelijk nog een prachtig stuk Vlaanderen ligt ten zuiden van onze hoofdstad. Uit interviews blijken Hubert en de andere acteurs daarvan nog het beste voorbeeld. Want ook zij waren er zich niet of weinig van bewust dat de streek ten zuiden van Brussel zoveel moois in zich draagt. De duizenden deelnemers aan de Witse-speurtochten hebben dat met eigen ogen kunnen zien”.
 
Nu, het succes van Witse en de groeiende naamsbekendheid van Halle, bezorgde Toerisme Halle ook wel wat kopzorgen. De grote vraag was hoe ze die naamsbekendheid bij het grote publiek konden ombuigen naar een concreet toeristisch voordeel voor Halle En dat bleek lang niet zo evident, om verschillende redenen.
 
TOERIDSTISCHE EXPLOITATIE
Halle heeft eerst en vooral niet de grote marketingbudgetten zoals bijvoorbeeld de provincie Limburg of de stad Hasselt, die rond Katarakt en de De smaak van de Keyser heuse producten in de markt konden zetten. Een belangrijk voordeel van die reeksen was dat ze ook specifiek op de regio of stad in kwestie geënt waren met de fruitteelt en de jenever als rode draad.
 
Johan Vencken: “De rode draad van Witse is het verhaal van een eigenzinnige politieman die uit de grootstad naar een landelijke stad wordt overgeplaatst. Die stad was nu Halle, maar, laat ons eerlijk zijn: dat kan evengoed een andere stad zijn. Dus het verhaal op zich was voor Halle toeristisch moeilijk te verwerken. Ook de filmlocaties op zich waren moeilijk in een toeristisch programma te verwerken. De Witse-route loopt uiteraard langs de belangrijkste plaatsen uit de reeks, zoals het commissariaat, de basiliek, en de boom van Witse (die eigenlijk in Sint-Pieters-Leeuw staat, maar dat gunnen we onze collega’s van harte), maar veel locaties zijn ook privé-eigendommen. En zeg nu zelf, u zou het ook niet grappig vinden mocht er elke weekend een bus toeristen voor uw deur staan om te komen kijken naar het huis waar commissaris Witse heeft gewoond.
 
De voorbije drie jaar hebben we van de toeristische exploitatie van Witse een prioriteit gemaakt, want we wisten allemaal: mooie liedjes duren niet lang. Aan alles komt een einde, ook aan deze fictiereeks.
 
Over de toeristische exploitatie van Witse in Halle hebben wij het morgen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 dec 2011
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 23 mrt 2024

archief