HALLE - Kaalslag op de Victor Mertensstraat

C21

HALLE - Kaalslag op de Victor Mertensstraat

Editiepajot_halle_kaalslag2__i_f
Ingezonden foto's
Editiepajot_halle_kaalslag_1_i_f
Ingezonden foto
 
UPDATE
Over de kaalkap in de V. Mertensstraat (deel tot Hoogveld) kregen wij een aan vulling van schepen Mark Demesmaeker.
In de Collegezitting van 25 november 2011 werd de beslissing genomen om uitsluitend de Elzen te verwijderen en de Essen te behouden. Dit om reden dat de Elzen reeds geruime tijd voor problemen zorgen aan de bovengrondse electiciteitskabels en door de uitvoering van een drastische snoei voor ongeveer 80% zijn afgestorven.
 
De Essen daarentegen geven minder problemen waarbij de optie ‘behouden ‘ werd goegekeurd.
 
In dezelfde collegebeslissing werd opgenomen dat in de loop van het jaar 2012 een evaluatie van de straataanplanting en geplaatste plantenbakken zal plaatsvinden in overleg met de diensten Openbare Werken en Mobiliteit.
 
We betreuren het voorval dat méér bomen ( 8 Essen) zonder beslissing of opdracht werden gerooid en geven toe dat onze eigen diensten een menselijke fout hebben gemaakt maar beloven de nodige stappen te zullen ondergaan om de straat terug zijn ‘groenbeeld’ te geven zoals het voordien had, weliswaar met een andere, aangepaste boomsoort.
 
Een tweede reactie kregen we van GRoen!
Groen! tilt zwaar aan de boomkap op de Mertensstraat. Het is niet de eerste keer dat bomen gekapt worden zonder vergunning of zonder toelating van het college. Bomen verliezen hun bladeren in de herfst en veel burgers en openbare besturen dienen veel moeite te doen om de bladeren weg te halen. Als het enigszins kan worden bomen gerooid! Gelukkig is de Halse groendienst voortdurend waakzaam.Groen!Halle is nieuwsgierig wat er binnenkort zal gebeuren met de linden op het Oudstrijdersplein. Na 'n grondige snoei in het najaar hopen wij dat de linden niet afsterven want dan zullen zij ook vervangen dienen te wordene
 
 
De stadsdiensten begonnen op 19 december in de vroege voormiddag beneden aan de V.Mertensstraat de bomen om te zagen. Bij navraag op de milieudienst zegt de groenambtenaar dat het enkel gaat om de zieke bomen of deze die elektriciteitskabels hinderen.
Bij het einde van de werkdag zijn echter over 100m. alle bomen neergelegd. Het gaat om oudere zwarte els en jonge es die stevig werden gesnoeid vόόr 2 jaar.
Een dag later zijn de werklui opnieuw aan de gang in de buurt van Ommekaar. Opnieuw deed een inwoner navraag bij de Dienst Milieu waar de groenambtenaar hem verzekerde dat selectief wordt omgezaagd. Nogal wat bewoners van de straat voelen zich tekort gedaan. Er was géén communicatie, zelfs geen verwittiging.
 
Inwoner Bert Verdick: “Verbazing wanneer ik zeg dat alle bomen werden gekapt.
Onmogelijk want de gemeenteraad had dat niet zo beslist. Ik neem zelf poolshoogte bij de werklui en wordt door hun woordvoerder zeer agressief afgesnauwd dat zij doen wat op hun werkbon staat. ‘Ga naar ’t stad en laat ons gerust, er zijn er al drie – vier die komen klagen zijn.‘ Zijn naam wil hij niet kwijt. Weer reactie van de groenambtenaar. ‘De ploegbaas zal komen kijken; dit was niet de bedoeling.’ Besluit: Het unieke karakter van de straat, waar reeds 50 jaar! bomen staan, is verdwenen. De straat zal nog meer snelweg worden naar de autosnelweg want bomen zijn visuele snelheidsremmers”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 dec 2011
Felix Merckx
Ingezonden foto's
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief