HALLE - Kleuters kunnen nu zelf hun prentboeken zoeken in de bib

C21

HALLE - Kleuters kunnen nu zelf hun prentboeken zoeken in de bib

Editiepajot_halle_bib_1_foto_merckx
Foto's © Felix Merckx
 
Editiepajot_halle_bib_2_foto_merckx
Foto © Felix Merckx
 

In de Halse bib kunnen de kleuters dank zij de ZIZO-methode (Zonder Inspanning Zoeken) nu zelf hun prentboeken kiezen. Elk prentenboek wordt ingedeeld bij een thema, zodat een kleuter al de boeken over eenzelfde onderwerp bij elkaar kan vinden.

Enkele jaren geleden werd de opstelling van de informatieve jeugdboeken van de bibliotheek herbekeken en kozen ze er voor de ZIZO-methode (Zonder Inspanning Zoeken). De nietszeggende cijfertjes op de ruggen van de boeken werden vervangen door kleurrijke etiketten met duidelijke pictogrammen. Wie snel info nodig heeft, komt zelfs zonder de catalogus bij de juiste rubriek terecht. Van bij het begin werd de methode met enthousiasme onthaald door de jeugd.
 
Door het succes van deze omschakeling, trekt de Halse bib de lijn door naar de collectie prentenboeken. Deze boeken, voor kleuters van 3 tot 6 jaar, werden tot nu alfabetisch geklasseerd op de achternaam van de schrijver. Voor kleuters een weinig gebruiksvriendelijke methode.
 
Nora Janssens, Adjunct-Bibliothecaris: “Om de kinderen te helpen zelf hun keuze te maken, wagen we ook hier de overstap naar de ZIZO-methode. Hierbij wordt elk prentenboek ingedeeld bij een thema, zodat een kleuter al de boeken over eenzelfde onderwerp bij elkaar vindt. Ook voor kleuterjuffen en studenten is de methode een stuk aangenamer. Bovendien maakten de schrijnwerkers van de stad Halle dertig handige bakken op kleutermaat. De prentenboeken staan in deze bakken frontaal opgesteld, wat eveneens het zoeken vergemakkelijkt. De hele omvorming heeft behoorlijk wat tijd en energie gekost. Nu ze op punt staat willen we dit graag vieren samen met onze jonge lezertjes. Wij hebben hiervoor het derde kleuterklasje van de Leerboom uitgenodigd om te luisteren naar een poppenkastverhaal. Samen met de jonge Kamiel, de bibliothecaresse en agent Terdege konden de kinderen onze nieuwe opstelling op een speelse manier leren kennen”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 dec 2011
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief