HALLE - Evelien en Jana drie maanden op stage in Gambia

C21

HALLE - Evelien en Jana drie maanden op stage in Gambia

Editiepajot_halle_gambia_foto_merckx
Foto © Felix Merckx
 

Evelien Rombaut en Jana Tordeur uit Buizingen studeren voor leerkracht lager onderwijs aan de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB). Voor hun stage trekken ze binnenkort voor 3 maanden naar Gambia. Ze zullen er lesgeven in de eerste graad van de basisschool "The Swallow". Daarnaast zullen ze ter plaatse ook didactische materiaal ontwikkelen. Het wordt voor Evelien en Jana ongetwijfeld een spannend avontuur maar ze kijken er ongelofelijk naar uit.

De stage kon ook in België gebeuren maar een vriendin van beiden heeft enkele jaren geleden ook haar stage in Gambia gedaan en was erg tevreden over de stage. Ze zijn tevreden dat ze met twee kunnen gaan. Met twee kan men zich vlugger mengen in de plaatselijke cultuur. Alleen gaat dat moeilijker. In Gambia verblijven ze in Kotu, het toeristisch gedeelte van het land, dicht bij de kust en dicht bij de hoofdstad Banjoul.
 
De ouders van Evelien waren aanstonds akkoord met de stage in het verre Gambia omdat ze de zulke kans niet meer krijgt; Bij Jana moest de mama overtuigd worden, maar het argument dat dat het een ervaring zal zijn dat men maar eenmaal krijgt haalde de bovenhand.
 
Zij vertrekken op 25 februari. De voorbereiding op de reis duurde een vol jaar. Inspuitingen, reisdocumenten en de tickets namen veel tijd in beslag. Ze moesten ook een dossier opstellen van de school en moesten ook eerst lukken in een taaltest. Dat is nu gelukkig allemaal voorbij. De officiële taal in Gambia is Engels.
 
Ginder hebben ze een begeleider en de ouders van beiden komen in de paasvakantie naar daar. Beiden vinden dat leuk omdat zo hun ouders kunnen zien met wat ze bezig zijn.
 
De eerste helft van hun verblijf gaan ze er in een gasthuis verblijven en de laatste anderhalve maand gaan ze in een gastgezin verblijven. Zij gaan dat doen omdat ze zo het echte dagelijkse leven van de Gambianen kunnen leren.
 
DIDACTISCH
Naast les geven gaan ze er ook werken aan het didactisch materiaal van de school. De leerboeken die ze er hebben komen uit Engeland en zijn niet aangepast aan de plaatselijke cultuur. Er staan woorden in die de jeugd van Gambia absoluut niet kennen en die leerboeken gaan ze aanpassen. Verder gaan ze er ook ondersteunend materiaal maken.
 
Eenmaal thuis hebben ze hun diploma nog niet op zak. Er moet nog een examen worden afgelegd, het eindwerk moet nog voorgesteld worden en ook hun verblijf in Gambia moet uitgleed worden.
 
Beiden zeggen nu al dat hun stage iets zal zijn om nooit meer te vergeten. Tijdens hun verblijf daar moet hun klasje van daar via internet corresponderen met een klas op hun school in België.
 
Om het schooltje daar financieel te steunen zijn beiden aan het bakken geslagen. Zij hebben meer dan 500 kleine cakes gebakken die allemaal verkocht zijn aan familie, vrienden en kennissen.
 
De terugkomst van de twee is voorzien voor 27 mei.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 jan 2012
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief