Open Monumentendag voor Vlaams-Brabant voorgesteld in HALLE

C21

Open Monumentendag voor Vlaams-Brabant voorgesteld in HALLE

Editiepajot_halle_monumentendag_1_foto_merckx
Foto's © Felix Merckx
 
Editiepajot_halle_monumentendag_2__foto_merckx
Foto © Felix Merckx
 

Op het historisch stadhuis van Halle heeft het coördinatiecentrum van Open Monumentendag het thema van dit jaar voorgesteld voor de provincie Vlaams-Brabant, en dat is: “Muziek, Woord en Beeld”.

Jaarlijks iedere tweede zondag van september (9 september) en dat sinds 1989 is het Open Monumentendag Vlaanderen (OMD). Open Monumentendag Vlaanderen is een evenement dat zijn bezoekers in zoveel mogelijk steden en gemeenten laat kennismaken met het bouwkundig, landschappelijk en archeologisch erfgoed. Doel is het brede publiek en de overheden op de diverse niveaus bewust te maken van de rol en betekenis van het erfgoed, dat bewustzijn te versterken en zo de solidariteit rond erfgoedzorg te vergroten. Elk jaar is er een ander thema.
 
Halle doet van in het begijn mee aan de Open Monumentendag. In zijn openingstoespraak zegde Michel Bellemans, schepen voor monumentenzorg (CD&V) dat het een bijzonder dankbaar thema is voor Halle. Halle heeft immers heel wat te bieden op gebied van muziek, woord en beeld.
 
Guido Knops, voorzitter Open monumentendag Vlaanderen, zegde in zijn toespraak dat het succes van OMD te wijten is aan de lokale comités. Van in het begin zijn ze de trekkers geweest. Het zijn ook de lokale comités dat de invulling doen van OMD in hun gemeente of stad. Onroerend erfgoed bekijken van uit verschillende invalshoeken is volgens Knops één van de doelstellingen.
 
Verder had Guido Knops het ook over de organisatie van volgend jaar, dat een zilveren uitgave wordt.
Guido Knops: “De voorbije jaren waren een succes. Belangrijk is dat ook de volgende 25 jaar een succes zijn en daar heeft de jeugd een belangrijke rol te spelen. Wij doen een oproep opdat ook de jeugd zich zou inzetten voor het erfgoed”.
 
Als afsluiting van de voorstelling brachten de aanwezigen een bezoek aan het standbeeld van Servais, de basiliek, het klokkenmuseum, het vormingscentrum Destelheide in Dworp, het Herman Teirlinckhuis in Beersel en de Sint-Pieter en Pauluskerk in Sint-Pieters-Leeuw
 
HALLE
In Halle zal OMD niet onopgemerkt voorbij gaan. Voor muziek zal er vooral gewerkt worden rond Servais en August De Boeck.  Op OMD organiseert VLAMO de ganse dag muziekconcerten. Aan elke maatschappij zal gevraagd worden om een werk van hem te spelen.
 
Voor woord zal Hendrik Conscience, die in Halle verbleven heeft in café Lamme Guich belicht worden.
 
Wat beeld betreft is er niet alleen Louis Thevenet maar ook tal van andere kunstenaars. In samenwerking met het Zuidwest Brabants Museum wil men een tentoonstelling ‘Kunstenaars in Halle in de periode van 1912 tot 1958” brengen.
 
Men is hiervoor op zoek naar kunstwerken van een 60-tal beeldende kunstenaars die geboren Hallenaren waren, er tijdelijk hebben verbleven of hier een kunstwerk hebben achtergelaten.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 mrt 2012
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 23 mrt 2024
Marc Sluys | 23 mrt 2024

archief