HALLE - Museum heeft druk jaar achter de rug

C21

HALLE - Museum heeft druk jaar achter de rug

Editiepajot_halle_jezuitencollege_foto_merckx
Foto © Felix Merckx

Zoals elke organisatie hield ook het Zuidwestbrabants Museum in het voorjaar zijn algemene vergadering’. Een uitgelezen kans om even terug te blikken op het voorbije werkjaar.

 Blikvanger was de tijdelijke expo ‘De schatten van 2010’, met een selectie uit de recente aanwinsten. Een uitgebreide catalogus verscheen als Hallensianummer. Er kwamen bezoekers uit 61 gemeenten en zes landen. Maar het Museum werkte ook mee aan de Erfgoeddag, de Heemdag van Heemkunde Vlaams‐Brabant, Hotspot Pajot, een Studiedag in Leuven en, de zomertentoonstellingen ‘Uit pajotse grond’ in Sint‐Pieters‐Leeuw en Natuursteen’ in Halle. Er waren ook talrijke activiteiten rond Servais.
 
In 2011 breidde de museumcollectie uit met heel wat interessante stukken, onder meer dankzij talrijke giften. Opvallende aanwinsten zijn een servies en siervazen in Hals porselein, een kopie uit 1880 van de ‘Servais’ stradivariuscello, foto’s en documenten van het Mariaspel en medailles, prenten en een ‘staakmadonna’ van Onze‐Lieve‐Vrouw van
Halle.
 
De medewerkers beantwoordden 52 vragen van onderzoekers en andere geïnteresseerden. Via de vzw Servais werden nog eens 89 vragen beantwoord in verband met de Servaiscollectie. Die vragen kwamen vanuit de hele wereld. Zo bezorgde het Museum onder meer de afbeeldingen voor het boekje van een cd met werk van Servais voor het Duitse abel CPO.
 
 Het Museum verricht ook zelf onderzoek voor een betere kennis van de eigen collectie. In 2011 was er bijzondere aandacht voor het ‘Mariaspel’ en voor het Halse porselein. De conservator en de bestuursleden publiceerden zeventien artikels en brochures. Achter de schermen werd ook volop gewerkt aan de herinrichting en de betere bewaring van de collecties.
 
Het Museum is nu druk bezig met de voorbereiding van het nieuwe seizoen. Dat staat in het
teken van Hendrik Conscience. Inschrijven voor het beschermcomité ‘Expo Hendrik Conscience in de Zennevallei’ is nog steeds mogelijk (meer info op www.streekmuseum‐halle.be of via 02 365 94 15
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 mrt 2012
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief