HALLE - 210 studenten van Don Bosco werken één dag in een verzorgingsinstelling

C21

HALLE - 210 studenten van Don Bosco werken één dag in een verzorgingsinstelling

Editiepajot_spl_don_bosco_1_foto_merckx
Foto's © Felix Merckx
 
Editiepajot_spl_don_bosco_2_foto_merckx
Foto © Felix Merckx
 
Editiepajot_spl_don_bosco_3_foto_merckx
Foto © Felix Merckx
 
Editiepajot_spl_don_bosco_4_foto_merckx
Foto © Felix Merckx
 

In Don Bosco Halle liep het  project Sociale Dag met als titel “Uit handen geven, in handen nemen” waar alle leerlingen van 6 TSO, zo’n 210 jongens & meisjes, aan deelnamen. Alle 210 leerlingen gingen voor één dag vrijwilligerswerk doen in een WZC (woon-en zorgcentrum, een instelling voor mensen met een beperking, in een beschutte werkplaats, in een huis met project begeleid wonen enz…)

Vorig schooljaar, het jaar van de Vrijwilliger zonden ze vanuit Don Bosco Halle,  zo’n 157 zonen en dochters uit naar tal van Woon-en Zorgcentra in Vlaams-Brabant. Onder het motto “Uit handen geven en in handen nemen” gingen ze ervoor. Een nobel doel dat doorzettingsvermogen, een groot hart en veel inzet van onze leerlingen vergde.

 
Dit initiatief ging ook dit schooljaar door vanuit de godsdienstles.
 Caroline Standaert, coördinatie sociale dag DBH: “ Het betreft onze laatstejaarsleerlingen die plus/minus 18 jaar of ouder zijn. In de 3de graad staan we stil bij grondervaringen, levensvragen, vriendschap, liefde en maatschappelijk engagement. Als toepassing en reflectieopdracht zenden we onze leerlingen er maar wat graag 1 dag op uit om vrijwilligerswerk te doen in de non-profitsector. Hiervoor komen: revalidatiecentra, Woon –en zorgcentra (WZC) en instellingen voor mensen met een beperking in aanmerking. Hoewel onze leerlingen niet specifiek opgeleid zijn om dit werk te doen, zagen we een enorm enthousiasme en een enorme inzet vanuit een diep respect voor de zwakkere. Het heeft zowel de mensen in de Woon-en Zorgcentra als ons, leerkrachten, veel plezier gedaan. Dit project is té waardevol om niet te herhalen en zelf uit te breiden tot alle klassen van het 6de jaar TSO. Dit betekent dat we dit jaar zo’n 212 plaatsen zoeken”.
 
Het doel van deze dag is dubbel. “Enerzijds willen we onze leerlingen laten kennismaken met de zorgsector als mogelijke werkvloer en anderzijds bieden we hen de kans om in gesprek te gaan met de residenten, de patiënten, de bewoners én het verplegend en verzorgend personeel. De ervaring van deze dag kan geen enkele goed voorbereide les vervangen. Binnen de terreinen van de sociale vaardigheden en burgerzin ligt de klemtoon op het uit handen geven en het in handen nemen. We willen hen laten ervaren wat (ver)zorgen betekent in de breedste zin van het woord. Daarbij is het ook belangrijk dat ze ontdekken hoe de zorgbehoevende deze zorg ervaart en hoe men als verzorgende voldoening vindt in zijn of haar werk. Deze job is in zekere mate ook een roeping. In de les is er een grondige voorbereiding op deze dag vrijwilligerswerk. De meeste locaties zullen wij, begeleiders, komen bezoeken terwijl onze leerlingen aan het werk zijn”.
 
De dag is een verplichte schoolactiviteit met zowel vakspecifieke als vakoverschrijdende doelen zoals beschreven in de nieuwe Voeten voor het secundair onderwijs.
 
Voor haar project kreeg Caroline Standaert de gelukwensen van minister Vandeurzen, Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Hij noemde het project zeer inspirerend.
 
Wij zijn gaan kijken in WZC Sint-Antonius in Sint-Pieters-Leeuw en in de serviceflats Ten Hove in Halle.
 
In Sint-Pieters-Leeuw hebben de leerlingen een ontbijt gemaakt met spek en eieren voor 92 man. Daarna moest dat opgeruimd worden, gingen ze bij eenzame mensen op bezoek en maakte een wandeling met oudjes die in een rolstoel zaten.
 
In Halle mochten de 5 leerlingen mee de recptie verzorgen voor de viering van de 102-jarige Rosine Vankerckhoven.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 mrt 2012
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief