HALLE is er klaar voor om zijn bedevaarders te ontvangen

C21

HALLE is er klaar voor om zijn bedevaarders te ontvangen

Editiepajot_halle_deken_1_gr_foto_merckx
Deken Decoster en zuster Marie-Françoise staan klaar om de bedevaarders te ontvangen. (Foto's © Felix Merckx)
 
Editiepajot_halle_deken_2_gr_foto_merckx
De zwarte Halse Madonna staat mooi in de bloemen. (Foto © elix Merckx)
 
Editiepajot_halle_deken_3__gr_foto_merckx
De bedevaarders uit Jette kwamen Halle binnen langs het kanaal. (Foto © FElix Merckx)
 
Editiepajot_halle_deken_5__gr_foto_merckx
De basiliek zat vol met bedevaarders uit Jette (Foto © Felix Merckx)
 
Editiepajot_halle_deken_4__gr_foto_merckx
Op de Grote Markt zit de tocht er op. (Foto Felix Merckx)
 
Editiepajot_halle_deken_6__gr_foto_merckx
Pastoor Dirk Van Netelbosch bij zijn intrede in de basiliek. Foto © Felix Merckx
 

Deken Raymond Decoster en zuster Marie-Françoise zijn klaar om de duizenden bedevaarders te ontvangen die jaarlijks naar Halle komen in de maand mei. Nu al hebben zich meer dan 50 groepen uit het ganse land aangemeld om naar Halle te komen. Als eerste verscheen op 1 mei de Vlaamse bedevaarders uit de Sint-Pieter Parochie van priester Dirk Van Netelbosch uit Jette.

“Mijn speciale preek is klaar. Voor de bedevaarders die naar Halle komen, maak ik steeds iets specifieks”, zegt deken Decoster. Ook zuster Marie-Françoise die instaat voor de bloemen en de bestelling van de tienduizenden kaarsen is er klaar mee.
 
Wat de bedevaart betreft is deken Decoster positief. “In vergelijking met vroeger zijn er geen grote verliezen wat bedevaarders betreft, maar ook geen grote aanwinsten. Men moet realistisch zijn. Bedevaarten zijn een vorm van laagdrempelige volkse vroomheid die nooit zal verdwijnen. Ik zie ook dat er nog tal van jonge mensen op bedevaart naar Halle komen. Voor velen is op bedevaart komen een combinatie van geloof, toerisme en een sportieve prestatie. De laatste jaren zien we ook veel wielertoeristen op bedevaart komen. De bedevaarten in Vlaanderen leven nog”, zegt de deken.
 
KAARSEN
Zuster Marie-Françoise staat in voor de kaarsen en de versiering van het Mariabeeld.
“Voor de meimaand voorzien we het Mariabeeld steeds van echte natuurlijke bloemen. Dit jaar hebben we gekozen voor de kleuren wit en blauw. Al de kaarsen zijn besteld, maar nog niet allemaal geleverd. Twee leveranciers staan steeds klaar voor bijbestellingen, zodat er zeker geen tekort aan kaarsen zullen zijn”, zegt de zuster.
 
Kaarsen worden er met duizenden aangestoken. “Speciale houten platen worden gelegd waarop zeker 1.000 kaarsen kunnen staan. Vooral de kleine kaarsjes worden veel aangestoken en daar moet er constant bijgevuld worden. Het ergste is met Pinksteren. Tijdens de nacht van zaterdag op zondag hebben wij een ploeg van 18 personen klaar staan die zich volgens een beurtrol alleen met de kaarsen bezig houden”, zegt zuster Marie-Françoise.
 
Met Pinksteren blijft de basiliek zaterdagnacht open.
 
Ook het winkeltje achteraan in de basiliek is er klaar voor. Hier kan men vooral terecht voor medailles, kettingen, paternosters, boeken, kaarten en beeldjes. Vele van deze beeldjes worden eigenhandig gemaakt door Jeanne Fierens.
 
TWEE JAAR DICHT
Ook in een ander opzicht is het dit jaar een speciaal jaar voor de bedevaarders. Door de restauratie van de basiliek gaat de kerk voor twee jaar dicht. Onder de toren zal er nog wel plaats zijn voor de dagelijkse misvieringen maar voor alle andere vieringen gaat men naar de Paterskerk in de Volpestraat. Ook voor de bedevaart. De groepen bedevaarders werden hiervan nu al op de hoogte gesteld. Ook een beeld van de zwarte madonna zal naar daar verhuizen. Ook in deze kerk zullen de bedevaarders volgend jaar met open armen ontvangen worden.
 
BEDEVAARDERS
Traditioneel komen de eerste zaterdag van de mei de traditionele groepen aan. Voor de ontvangst van de bedevaarders staat Toerisme-Halle in. Zij worden door hen opgewacht bij het binnenkomen van Halle, en trekken dan samen naar de basiliek.
 
Op zaterdag 5 mei komen om 12 uur een honderdtal bedevaarders uit Wielsbeke aan. Deze worden om 15 uur gevolgd door een 120 bedevaarders uit Deerlijk, Vichte, Anzegem, Beveren-Lei en Heestert. Om 17 uur worden dan nog 250 bedevaarders uit Oostrozebeke verwacht.
Op Pinksterzaterdag komen er om 17.30 uur 200 bedevaarders toe uit Gistel en Lichtervelde.
Dan wordt eveneens een bedevaarder gehuldigd die voor de 65ste maal naar Halle komt.
 
De Halse afdeling van Rode Kruis Vlaanderen staat in voor de medische verzorging van voeten en spieren.
 
In het het weekend van Hemelvaart en Pinksteren opent de basiliek de deuren van de crypte en kan de toren bezocht worden. Een unicum is de bol boven de doopkapel die u dan eveneens kan bewonderen. Een deskundige gids zorgt voor een woordje uitleg.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 mei 2012
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief