HALLE - “Ballando” wordt het nieuwe kunstwerk op het rondpunt van de brug van Nederhem

C21

HALLE - “Ballando” wordt het nieuwe kunstwerk op het rondpunt van de brug van Nederhem

Editiepajot_halle_vanistendael_foto_merckx
Bea Vanistendael bij één van de beelden. Foto © Felix Merckx
 

In het kader van de leefbaarheid van Halle, wordt geïnvesteerd in het onderhouden en opwaarderen van de publieke ruimten. Voor de opwaardering van de publieke ruimte wordt ongeveer 5-jaarlijks geïnvesteerd in de aanplanting van een kunstwerk. Dit jaar komt er een beeldengroep op de rotonde van de brug van Lecoq. Voor de realisatie werd Bea Vanistendael aangesproken. Zij noemde haar project “Ballando”.

De beeldengroep bestaat uit vijf beelden in brons en de inhuldiging ervan heeft plaats op 1 juni vanaf 19 uur
Bea Vanistendael woont al vier jaar in Halle en volgde een opleiding interieurarchitectuur in HONIM instituut te St Jans Molenbeek. Daarna deed ze een opleiding decoratieve schildertechnieken in de Garden Studio in Ukkel en van 1993 tot 1997 volgde ze les aan de academie te St Pieters Leeuw. Haar beeldengroep “Ballando” is haar eerste project en een primeur voor Halle.
Over haar werk zegt ze: “Mijn werk wordt als het ware geboren op zijn sokkel waarop ze worden aangebracht. Het beeld groeit uit zijn onmiddellijke omgeving. Uit de steen waarop het zit. De steen en/of sokkel bepaalt mede de vorm, terwijl ikzelf de beslissende toets geef.
 "Het gaat niet zozeer om het tot in het oneindige uitrekken van de figuren - wat, alles wel beschouwd, niet kan, want ieder beeld is eindig in de ruimte, maar veeleer over de “essenza concettuale delle cose”, het conceptuele wezen van de dingen en zijn “costruzione trasparente”, de doorzichtige opbouw van de beelden. Vervang ding door vrouw of man of menselijk wezen, en je komt tot het basisconcept: uitgepuurde, doorzichtige beelden”. (cfr Geert van Istendael).
Sommige beelden maakt zij in opdracht. Zij ontstaan uit een thema, een naam, een herinnering, een emotie, …
Voor de vijf beelden op het kruispunt in Halle is het dus een opdracht. Hoe is men bij haar terecht gekomen?
Bea Vanistendael: “Bij de opening van een tentoonstelling kwam ik in contact met Gustaaf Moussiaux en deze was er dadelijk weg van. Op deze tentoonstelling stond de beeldengroep in klein formaat.
De vijf sokkels staan al klaar. Het geheel kreeg de naam “Ballando”, dansend. Zij zijn gemaakt in brons. Momenteel werkt Bea Vanistendael alleen met brons.
De vormen worden in het klein gemaakt op haar appartement in Halle, daarna worden ze in de gieterij vergroot. Vervolgens gaat ze de beelden zelf hermodeleren, laten passen in het nieuwe formaat.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 mei 2012
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief