Rampspoorlijn BUIZINGEN moet dringend automatisch remsysteem krijgen

C21

Rampspoorlijn BUIZINGEN moet dringend automatisch remsysteem krijgen

Ben_weyts_2012_p200
Ingezonden foto

Afgelopen woensdag werd in Lot (Beersel) na een zoveelste seinoverschrijding een ramp vermeden. Door de afwezigheid van een automatisch remsysteem (ATP) is de trein alsnog tijdig kunnen stoppen door manueel ingrijpen. Ben nWeyts uit Beersel en, zelf gebruiker van de lijn zal staatsecretaris Wathelet interpelleren en eis alvast dat de lijn ’s Gravenbrakel-Leuven ONMIDDELLIJK met TBL1+ wordt uitgerust.

Ben Weyts (N-Va): “Ik vind het totaal onbegrijpelijk dat de lijn ’s Gravenbrakel-Leuven nog steeds niet volledig is uitgerust met een automatisch remsysteem. Als men belooft om TBL1+, dat zulk remsysteem heeft, versneld uit te rollen over het hele net, dan doet men dat toch prioritair op de lijn waar de ramp gebeurde, zeker. Heeft men dan niet meer begrip en respect voor de slachtoffers en hun families dan dat”?
 Momenteel zijn 80% van de rijtuigen uitgerust met TBL1+, bevestigde de woordvoerder van de NMBS. Wat dus wil zeggen dat nota bene de slachtoffers van de treinramp die nog steeds dezelfde trein gebruiken, meer risico lopen dan alle andere treinreizigers! Is de NMBS nog van deze wereld? Vraagt Weyts zich af.
 
In de Bijzondere parlementaire Commissie Buizingen getuigden experts dat TBL1+ het risico op aanrijdingen reduceert met 75 %. De commissie besloot dat TBL1+ versneld uitgerold diende te worden. In de eerste plaats op de drukke lijnen. En in de tweede plaats daar waar ofwel het spoor al is uitgerust ofwel het rijdend materieel al is uitgerust met TBL1+.
 
De spoorlijn in kwestie beantwoordt aan deze beide criteria. Het is een drukke lijn én de sporen zijn uitgerust met TBL1+. Alleen gebruikt met nog locomotieven die niet zijn voorzien van TBL1+.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 jun 2012
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief