HALLE - Criminaliteitscijfers met nodige voorzichtigheid behandelen

C21

HALLE - Criminaliteitscijfers met nodige voorzichtigheid behandelen

3_politielogo_2011_p200

In bepaalde media verscheen vanochtend het bericht dat “in het Pajottenland één verkrachting per week wordt gepleegd”. Halle werd in het artikel vermeld als koploper, met 9 verkrachtingen in 2011. De lokale politie Halle wenst deze cijfers toch enigszins te nuanceren, om te vermijden dat deze berichtgeving onterecht het onveiligheidsgevoel bij de bevolking zou aanwakkeren.

In de criminaliteitsstatistieken van de federale politie van 2011 worden inderdaad 9 feiten van verkrachting in Halle vermeld. Criminaliteitscijfers dienen echter altijd met de nodige voorzichtigheid behandeld te worden. De manier waarop feiten in de gebruikte statistiek geteld worden, is bijvoorbeeld van cruciaal belang. De feiten in de hier gebruikte statistiek zijn vaak geteld op basis van de ‘dossiers in behandeling’. Concreet betekent dit dat wat Halle betreft in 2011 bij de lokale politie Halle een aantal dossiers over verkrachting behandeld zijn, waarin 7 verkrachtingen en 2 pogingen tot verkrachting aan het licht zijn gekomen, in totaal dus 9 feiten. Sommige feiten daarvan werden gepleegd door één en dezelfde dader, en bijna alle feiten dateren van enkele jaren tot zelfs decennia geleden. In het overgrote deel van de gevallen werden deze feiten gepleegd in familiale – of kennissenkring, door reeds bekende daders.
Hiermee willen wij uiteraard geen afbreuk doen aan de ernst van deze feiten, die wij allerminst ontkennen. Verkrachting is een zeer zwaar misdrijf, met een grote impact op het slachtoffer en de omgeving. Maar net omdat het dermate ingrijpend is, is het belangrijk dat de berichtgeving erover juist gebeurd. De cijfers dienen op een correcte manier geïnterpreteerd, gebruikt en weergegeven te worden. Suggesties als zou het in Halle erg gevaarlijk zijn om slachtoffer te worden van verkrachting, zijn ons inziens dan ook onterecht.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 aug 2012
Felix Merckx
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief