HALLE - Rene Maurice Jammart zoekt al meer dan 25 jaar in oude registers

C21

HALLE - Rene Maurice Jammart zoekt al meer dan 25 jaar in oude registers

Editiepajot_halle_jammart_foto_merckx
Foto © Felix Merckx
 

René Maurice Jammart is reeds meer dan 25 jaar verknocht aan heemkundige en genealogisch onderzoek. In een hoekje van de onderscheidenlijke archieven met een oud register zitten stemt hem gelukkig.

Gewezen medewerker van het eerste uur samen met archivaris Hermione l’Amiral van het Halse stadsarchief, heeft hij gedurende 5 jaar de burgerlijke stand werd gedigitaliseerd.
In samenwerking met Familiekunde Vlaanderen afdeling Dilbeek en ook met Arche’duc geeft hij regelmatig lessen oud schrift om de mensen de drempel tot de onontbeerlijke oudere registers te kunnen laten nemen.
Op zijn website www.jammart.be staat heel wat heemkundige en genealogische info, waaronder 63. 000 doodsprentjes (waaronder 4.682 van Halle) die men kan doorzoeken met een alfabetische index. De kwartierstaat van Prinses Claire, het schoolrapport van Koning Albert I, enz…
Met zijn opzoekingen begon hij meer dan 25 jaar geleden. “Mijn grootvader sprak Frans en woonde in een Vlaamse wijk in Vilvoorde. Ik wilde weten hoe dat kwam. Bijna ter zelfdertijd vroeg me iemand om mee te werken aan de genealogie van de familie Jamart en zo is alles begonnen”, zegt René Maurice Jammart.
Nu is zijn boek Het Land van Gaasbeek in 1693 – Volkstellingen in het hertogdom deel 1 is nu uit.
Het Land van Gaasbeek, de bevolking in 1693, deze tellingen werden opgesteld in uitvoering van het placcaert van 7 november 1693, hiermee wilde de overheid zich een beeld vormen van de graanvoorraden en de lokale behoefte.
Deze volkstellingen zijn voor lokale geschiedschrijving en demografische studies een dankbare bron. Meestal zijn het degenen die hun familiegeschiedenis samenstellen die deze tellingen als instrument gebruiken.
Via volgende link kan men het boek bestellen en een index op de familienamen raadplegen: http://www.jammart.be/gaasbeek.htm l
Over zijn boek zegt René Maurice Jammart: “ De genealoog vindt hierin elementen die via andere bronnen moeilijker te ontdekken zijn: bvb. beroepen, buren, sporen van een voorgaand huwelijk van de moeder, halfbroers en -zussen, namen van meiden en knechten. Na vergelijking met de parochieregisters kunnen de aanvullende of afwijkende inlichtingen die we hier vinden soms een vastgelopen onderzoek weer op dreef helpen. Voor de dorpen waar de parochieregisters onvolledig zijn of vrij laat beginnen, brengt zo’n volkstelling enig soelaas bij het genealogisch onderzoek. Een integrale transcriptie van de volkstelling van 15 dorpen en 1 globale index. Eenvoudiger kan het niet zijn”.
Deze vijftien dorpen zijn: Dilbeek, Elingen, Gaasbeek, Gooik, Itterbeek, O.L.V.-Lombeek, Oudenaken, Pamel, Sint-Kwintensd-Lennik,Sint-Laurens-Berchem, Sint-Maartens-Bodegem, Sint-Martens-Lennik,, Sint-Pieters-Leeuw, Strijtem en Vlezenbeek.
Via volgende internetlink krijgt men de info om het boek te bestellen en kan men de index op de familienamen raadplegen: http://www.jammart.be/gaasbeek.html . Het kan ook afgehaald worden in de Meiboom 73 te Halle (0496 12 59 46).
Op stapel staande uitgaven: Het Cynsboek van Holsbeek van 1589 en huwelijksdispensaties in Brabant 17e en 18e eeuw
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 sep 2012
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 23 mrt 2024

archief