HALLE - Wijkcomité Sint-Rochus wil inspraak in mobiliteitsplan

C21

HALLE - Wijkcomité Sint-Rochus wil inspraak in mobiliteitsplan

Editiepajot_halle_rochus_foto_merckx
Foto © Felix Merckx
 

Op de Halse Sint-Rochuswijk werd een wijkcomité opgericht. Het komt er vanuit de ongerustheid van wijkbewoners, scholen, lokale verenigingen en handelaars over de leefbaarheid van hun wijk. Met zijn meer dan 9.000 bewoners is Sint-Rochus de grootste wijk van Halle en telt zelfs meer inwoners dan de deelgemeenten Buizingen en Lembeek.

Het comité wil meer en beter betrokken worden bij het beleid dat uitgestippeld wordt, in een open en voorafgaande participatie. Het vindt dat een thema als leefbaarheid start bij het actief betrekken van bewoners.
Dit heeft in de eerste plaats betrekking op mobiliteit maar ook op andere thema's die de leefbaarheid en het wijkgevoel kunnen bevorderen als daar zijn milieuaspecten, meer groen en ontspanningsmogelijkheden voor de jeugd en steun voor de lokale handel. Zo ziet het comité de kerk en haar omgeving uitgroeien tot een multifunctioneel wijkcentrum dat de motor kan zijn van een dynamischer en leefbaar St-Rochus.
Hun gezamenlijke bezorgdheid betreft het mobiliteitsplan van de stad en het ontbreken van een ernstige leefbaarheidsstudie over de impact van dat plan op de wijk. Het overlegplatform heeft daarover een nota overgemaakt aan de gemeenteraad op 27 februari van verleden jaar. Deze nota, die tot op heden zonder antwoord blijft, kan gezien worden als de basistekst van het comité en vat hun vele vragen samen.
Voorzitter Jan De Brabander: “Zo blijft het het definitief goedgekeurde mobiliteitsplan vaag over wat de impact is van geplande grote projecten, zoals Arkenvest, de ondertunneling van de A8 en verbreding van het kanaal, op een wijk als St-Rochus. Verder staat er naast de erkenning van het probleem geen enkele concrete maatregel in het plan van de stad om de leefbaarheid te garanderen. We denken dat een efficiënt en duurzaam verkeersbeleid in de eerste plaats moet gericht zijn op het weren en ontmoedigen van privé gemotoriseerd vervoer uit de binnenstad en druk bewoonde wijken en straten. Stellen dat er op het einde van de landingsbaan een rotonde zou komen is toch geen oplossing ten gronde. Eénrichtingsverkeer op de Sint-Rochusstraat kan een goede piste zijn (we laten even in het midden in welke richting) Essentieel is daarbij evenwel dat men de totale leefbaarheid in de andere straten waarborgt, minstens op het huidig niveau. De kruispunten en de straten waarlangs het verkeer zou worden afgeleid zijn hiervoor totaal niet uitgerust”.
Verder zegt het wijkcomité dat met de milieugevolgen in de studie zo goed als geen rekening gehouden (buiten één zinnetje dat de stad aan een infosessie zal deelnemen...) wordt. Een grondige screening van alle milieueffecten lijkt in een duurzame aanpak toch essentieel
Daarom heeft het comité  gevraagd om de definitieve goedkeuring van het mobiliteitsplan voor wat betreft St-Rochus uit te stellen tot na een grondige leefbaarheidsstudie. Het wijkcomité St-Rochus ambieert uit te groeien tot een gesprekspartner voor het gemeentebestuur vanuit een positief en uitdrukkelijk a-politiek project.
Het comité is dan ook verheugd dat de burgemeester na de definitieve goedkeuring van het mobiliteitsplan op de gemeenteraad van 18 december 2012 uitdrukkelijk bevestigd heeft dat alle punten van dat plan nog bespreekbaar zijn en dat het wijkcomité St-Rochus gezien wordt als een volwaardige gesprekspartner.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 jan 2013
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 17 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief