DILBEEK / HALLE - Buurtbewoners bezorgen Colruyt veel bedenktijd

C21

DILBEEK / HALLE - Buurtbewoners bezorgen Colruyt veel bedenktijd

Editiepajot_dilbererk_betterndrfirs
Een delegatie van de buurtbewoners trok in december naar de zitting van de Raad van State (Ingezonden foto)
 

De Raad van State heeft zich uitgesproken in de zaak-Colruyt in Itterbeek: de buurtbewoners krijgen volledig gelijk. Het hoge rechtscollege bevestigt dat de gemeente Dilbeek niet correct en onvolledig heeft gehandeld in het rooilijndossier aan de Herdebeekstraat. Hierdoor valt – vier jaar na de eerste bouwaanvraag – de vergunning van de Halse distributiegroep opnieuw in het water.  

Hoe moet het nu verder? Het buurtcomité pleit voor alternatieve oplossingen: “Omdat alle procedures met betrekking tot de verbreding van de Herdebeekstraat te herbeginnen zijn, krijgt Colruyt nu ruim de tijd om te zoeken naar alternatieve oplossingen of locaties. Het gemeentebestuur van Dilbeek kan hierbij een partner zijn die overleg en inspraak voorziet. Hoe wil de N-VA-CD&V-Groen-coalitie het ruimtelijk beleid voor handelszaken aanpakken en zullen zij de mobiliteitsissues even consequent in vraag stellen als de vorige schepen van Verkeer? De Itterbekenaren rekenen op een objectieve aanpak”.
Het bouwterrein aan Bettendries is volgens de buurtbewoners geschikt voor een aantal mooie woningen in combinatie met een paar kleine handelszaken (zoals aan de overkant van de Herdebeekstraat) en waarom niet een buurtwinkel van het formaat Spar (zoals in Schepdaal). Zo’n gemengd project zou in tegenstelling tot een grote supermarkt het landelijke Sint-Anna-Pede vrijwaren van continue verkeersoverlast en de leefkwaliteit niet benadelen.
Het is al de derde poging van Colruyt die op een sisser afloopt. De bekende warenhuisgroep kocht een smal en hellend terrein aan de Herdebeekstraat, gelegen tussen de gewestweg N8 en de rustige Oude Geraardsbergsebaan om een winkel te realiseren van 2.800m2, met als doelgroep alle inwoners van Dilbeek, maar tevens potentiële klanten uit Anderlecht, Vlezenbeek, Gaasbeek, Lennik, Roosdaal en Wambeek. Tot grote verbazing van menige inwoners zou de enige in- en uitgang voor de bezoekers van een zeer hoog betonnen winkelgebouw gecreëerd worden in de woonwijk en niet langs de steenweg.
 “Hopelijk waait er een nieuwe wind in het Dilbeekse gemeentehuis want daar begint alles”, gaat het buurtcomité verder. “Het nieuwe schepencollege kan de firma uit Halle bij haar volgende bezoek aanporren en samen met alle betrokken partijen werken aan een aanvaardbare oplossing. Anders volgt opnieuw een jarenlange procedureslag waar alleen de advocaten beter van worden”. 
De beslissing van de Raad van State wordt eerstdaags overgemaakt aan de Raad voor Vergunningsbetwistingen, waar nog een andere procedure loopt tegen de bouwvergunning. De buurtbewoners betreuren dat dit orgaan voor bouwberoepen nog geen uitspraak velde, want anders was het dossier mogelijk definitief van de baan.
Wat zegt de Raad van State in het Colruyt-arrest? De gemeente respecteerde het rooilijnendecreet en de wet op de buurtwegen niet, het opgestelde rooilijnplan was onvolledig en niet correct. Daarom is de beslissing van de gemeenteraad over het rooilijnplan nu vernietigd.
Er wachten nog talrijke procedures, telkens met bepaalde termijnen en beroepsmogelijkheden, alvorens Colruyt een nieuwe bouwaanvraag kan indienenInzet en dossierkennis versus dure advocaten
Opmerkelijk is dat de buurtbewoners halen hun slag thuis op basis van inzet en zelfstudie, geruggensteund door een groep enthousiaste medewerkers aangevoerd door Eddy Cousin (die eerder al vanuit de Itterbeekse Dorpsraad met succes het GEN-dossier naar een aanvaardbare oplossing loodste). Terwijl de gemeente Dilbeek, de deputatie van Vlaams-Brabant en Colruyt dure advocatenkantoren inschakelden. Sommigen noemen dit geldverspilling op kosten van de belastingbetaler, zonder dat men een stap vooruit gaat.
“We zijn erg tevreden dat we Sint-Anna-Pede en Itterbeek blijven behoeden voor een veel te grootschalig winkelproject”, besluit het buurtcomité. “Wij blijven het herhalen tot het einde: wij hebben niks tegen de firma uit Halle maar de mobiliteit en de leefkwaliteit in het Breughel-dorp gooien we niet te grabbel. Vandaag niet en ook de volgende jaren niet. Als Colruyt niet op zoek gaat naar een aanvaardbare invulling van Bettendries of naar een meer geschikte locatie dan zullen de klanten nog vele jaren geduld moeten hebben.”
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 jan 2013
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief