Wijkcomité St-Rochus: HALLE krijgt een nieuwe bareel en de rest is lucht.

C21

Wijkcomité St-Rochus: HALLE krijgt een nieuwe bareel en de rest is lucht.

Editiepajot_halle_st_rochus_foto_merckx
Het wijkcomité Sint-Rochus ziet de toekomst van hun wijk somber in. (Foto © Felix Merckx)
 

Na de informatieavond over de verbreding van het kanaal is het wijkcomité St-Rochus kort en bondig: “Men zal kiezen voor een tafelbrug aan de Bospoort. De aanpassing van de brughoogtes is niet dringend”, zegt voorzitter Jan De Brabander

“De verbreding en verdieping van het kanaal en het aanpassen van de brughoogtes is niet dringend. Het kanaal in de huidige staat is nu al toegankelijk voor schepen van 1350 ton. Hoge containerschepen met 3 lagen kunnen ten eerste nooit door Brussel waar geen enkele brug hoog genoeg is. Ten tweede is er geen containerhaven voorbij Brussel en is het onduidelijk waar, wanneer en of die er ooit gaat komen. Alleen nieuwe bruggen worden gebouwd met een doorvaarhoogte van 7 m. De bestaande bruggen blijven zoals ze zijn en niemand weet wanneer en hoe men deze op ooit zal aanpassen”, zeggen ze bij het wijkcomité
Het enige dringende is volgens hen dat de Bospoortbrug moet verbeterd worden en het dus logisch is dat de nieuwe Bospoortbrug zal aangepast zijn aan de 7m norm vermits het een nieuwe brug zal zijn.
De voorkeur van het bestuur is duidelijk.
Jan De Brabander: “Volgens allerlei onduidelijke verkeerssimulaties van het studieburo is de bouw van een nieuwe Zuidbrug een  mirakeloplossing voor de huidige verkeerssituatie in Halle. De hele info-sessie kwam over als een verkoopavond voor de nieuwe Zuidbrug. Er werd 15 minuten over de mogelijkheid van een nieuwe vaste Bospoortbrug gesproken en de volgende 45 minuten over de nieuw  bijkomende Zuidbrug”.
Deze brug wordt alleen maar gebouwd als de Bospoortbrug een ophaalbrug wordt.
Kostprijs
NV Waterwegen en Zeekanaal zegt formeel dat 'normaal' gezien àlle kosten van de verbreding, verdieping, verhoging, aanpassen van de wegen door W&Z gedragen zullen worden.
Jan De Brabander: “Wie al die plannen bekijkt moet zich toch afvragen hoeveel dat allemaal gaat kosten en waar in deze crisis al dat geld vandaan zal komen. Op de vragen over de kostprijs werd nooit geantwoord met cijfers. Alle studies omtrent kostprijs ontbreken immer”s.
Conclusie
De conclusie van het Wijkcomité St.-Rochus is, dat de Bospoortbrug  op korte termijn wordt vervangen door een ophaalbrug. De stad zal kiezen voor deze oplossing.
“De vraag is dan natuurlijk of na de keuze van het stad en na kennisname van de kostprijs of deze brug überhaupt financieel haalbaar is voor de NV Waterwegen en Zeekanaal. Er is geen enkele garantie dat die ophaalbrug niet gebruikt zal worden. Gezien de andere werken niet dringend zijn en de aanpassingen kaderen in een onduidelijk lange-termijn plan en gezien de crisis zal men de andere werken uitstellen. Er komt dus geen uitdieping en verbreding en aanpassing van alle andere bruggen en niemand weet wanneer die er wel komt”, zegt voorzitter De Brabander.
De logische uitkomst volgens het wijkcomité is dat met  de huidige houding van het stadsbestuur Halle voor jaren een nieuwe bareel krijgt in de vorm van een  werkende ophaalbrug die enorme verkeersproblemen met zich zal meebrengen. En al de rest is lucht.
Jan De Brabander: “Zelfs indien er ooit een nieuwe bijkomende brug wordt gebouwd zal dit geen oplossing bieden voor het  mobiliteitsprobleem desondanks alle simulaties. Die problemen kunnen niet worden opgelost door ingrepen  in de stad, zulke ingrepen kunnen de problemen enkel verplaatsen. Het scenario met de vaste Bospoortbrug werd niet genoeg onderzocht.  Het stort Halle in elk geval niet in een onduidelijk avontuur zonder enige garanties. We vinden dat voor zulke ingrijpende bouwprojecten een info-avond niet volstaat om het volk te raadplegen”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 mei 2013
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 17 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief