Zomerexpo 170 jaar paters in HALLE

C21

Zomerexpo 170 jaar paters in HALLE

Editiepajot_halle_conventuelen_foto_merckx
Foto © Felix Merckx
 

Vele decennia lang behoorden de paters minderbroeders conventuelen tot het straatbeeld van Halle en hun klooster en kerk in de Volpestraat bepalen mee het stadszicht. Naar aanleiding van hun vertrek-uit Halle organiseren Toerisme Halle en het Zuidwestbrabants Museum van 6 juli tot 8 september een tentoonstelling in de Oude Post

De minderbroeders conventuelen waren van 1842 tot2012 in Halle aanwezig. Al die tijd hebben ze een belangrijke rol gespeeld in het religieuze, culturele, pedagogische en sociale leven van Halle en de regio. Naar aanleiding van hun vertrek uit Halle organiseren Toerisme Halle en het Zuidwestbrabants Museum een tentoonstellling in de Oude Post. Talloze voorwerpen, foto's en documenten illustreren het leven in en om de ,paterskerk'. Een van de blikvangers is een fotoreportage van Boudewijn De Smet. Ook de paters zelf komen aan bod, van pater Edmundus - Hallenaar en een van de eerste bewoners van het klooster - tot pater Pax, die de meeste Hallenaren wel zullen kennen van de 'Paxkelder' of van de 'Paxmobiel'.
De tentoonstelling loopt van 6 juli tot B september 2013 (donderdag van 10 tot 13.30 uur, zaterdag en zondag van 10 tot 13.30 uur en van 14 tot 17.30 uur) in de oude Post, Kardinaal Cardijnstraat 9 inHalle. De inkom bedraagt 2 euro; gratis voor kinderen onder de 12 jaar of op vertoon van het ticket van het Zuidwestbrabants Museum.
Een gidsbeurt is elke dag mogelijk, na afspraak via Toerisme Halle [1 euro per persoon + gids). Het Museum zorgde ook voor een nieuwe publicatie over de paters, van de hand van Peter François. De brochure is rijkelijk geïllustreerd en is vanaf 6 juli verkrijgbaar via het Museum en via Toerisme Halle.
In het voorjaar van2014 krijgt de expo nog een virtueel luik. Daarvoor is het Museum het vele beschikbare materiaal nu aan het ordenen, bestuderen en digitaliseren. Helpende handen zijn erg welkom, ook bijkomend materiaal of herinneringen mogen zeker bezorgd worden aan Peter François, conservator van het museum.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 jul 2013
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 mrt 2024
Marc Sluys | 12 mrt 2024

archief