HALLE herdenkt zijn bevrijding

C21

HALLE herdenkt zijn bevrijding

Editeipajot_halle__bevrijding_1_foto_merckx
Foto's © Felix Merckx
 
Editiepajot_halle_bevrijding_2_foto_merckx
Foto's © Felix Merckx
 

De eerste zondag van september is het kermis in Halle. Zo ook in 1944, maar dat jaar werd er nog meer gevierd. Op zondag 3 september van dat jaar verschenen rond 17 uur op de Edingsesteenweg de eerste Engelse troepen (Welsh Guards) die Halle als eerste Vlaamse stad zouden bevrijden. Jaarlijks wordt dit feit herdacht.

Ter gelegenheid van deze herdenking werd er een bloemenhulde gebracht aan het monument in Essenbeek, alsook in de Beertsestraat, ter hoogte van het bedrijf Symeta. De officiële plechtigheid had plaats aan het Monument van de Weerstand (hoek Beertsestraat – Bergensesteenweg). Naast een inleidend woord van de voorzitter, de heer Emile Nerinckx, van de Unie der Vaderlandslievende verenigingen, sprak ook Eerste Schepen Marc Snoeck en werd door eerwaarde Deken van Halle een gebedsstonde gehouden. 
De bevrijding heeft in Halle nog een zware tol geëist. Vier Hallenaren verloren het leven: Isidoor Devillé, Joseph Michel, Victor Demesmaeker en Louis Thibaut. Ook een 9-jarig meisje liet het leven toen zij met haar vader naar de oprukkende troepen ging kijken in Hondzocht. Isidoor Devillé sneuvelde in Essenbeek. De drie anderen in de Beertsestraat.
Toen de Britten het gehucht Hondzocht bereikten, werd er immers nog fel gevochten met de Duitsers die uit de richting Beert-Bellingen kwamen. Ook een aantal Duitsers lieten er het leven.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 aug 2013
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief