Oud-Wezenhuis wordt het sociale huis van HALLE

C21

Oud-Wezenhuis wordt het sociale huis van HALLE

Editiepajot_halle_sociaal_huis_1
Zo zal de ingang van het sociale huis er uit zien. (Ingezonden foto)
 
Editiepajot_halle_sociaal_huis_2
Foto's © Felix Merckx
 
Editiepajot_halle_sociaal_huis_3
Voorzitter Marie-Rose Harnie mocht de aankondigingsplaat mee in de grond kloppen. (Foto's © Felix Merckx)
 
Editiepajot_halle_sociaal_huis_4
De oude kapel blijft volledig behouden. (Foto's © Felix Merckx)
 

De werkzaamheden voor de renovatie van het Oud-Wezenhuis tot sociaal huis zijn gestart. Het prijskaartje bedraagt 6 miljoen euro. Het einde van de werken is voorzien voor het najaar van 2015. Tijdens de werkzaamheden is het parkeerterrein aan het Woonzorgcentrum niet toegankelijk. Bezoekers zijn dan ook aangewezen om gebruik te maken van de publieke parkeerruimtes en het openbaar vervoer.

 De gevels worden opgeknapt met behoud van het authentieke karakter en de monumentale uitstraling van het gebouw. De gesloten zijgevels worden opengewerkt met raamerkers die als het ware een kijk geven op de werkvloer van het nieuwe gebouw. Tegenover de ingang van het Zonnig Huis komt een modern portaal dat de bezoekers naar de ingang van het sociaal huis loodst. Binnenin wordt alles volledig vernieuwd met onder meer een nieuwe draagstructuur en opengewerkte verdiepingsvloeren om plaats te bieden aan hedendaags comfort.
Binnen een tweetal jaar zal de Hallenaar voor sociale hulp- en dienstverlening in dit sociaal huis terecht kunnen. Samen met de loketten in Buizingen en het dienstencentrum de Lemoon krijgt hiermee de laagdrempelige, klantgerichte dienstverlening van OCMW Halle verder vorm.
De firma Cordeel uit Hoeselt werd na openbare aanbesteding in raadszitting van 6 juni 2013 aangeduid als totaalaannemer. Voor de realisatie van het Sociaal Huis investeert OCMW Halle een bedrag van 6.000.000 €.
GESCHIEDENIS
Tot midden 2002 maakte het Oud-Wezenhuis deel uit van het OCMW-rustoord Zonnig Huis. Het gebouw is letterlijk altijd al een "sociaal huis" geweest. Het doelpubliek varieerde wel eens, maar de rode draad doorheen de geschiedenis van het gebouw was, en is nog steeds, de hulpverlening.
Met als architect Georges Dhaeyer werd het in 1904 opgetrokken als weeshuis. In 1948 veranderde het van bestemming en werd een bejaardentehuis, aanvankelijk als tweede thuis voor de vrouwelijke bejaarden.
Vanaf 1970, na de bouw van het Zonnig Huis- kreeg het een functie als rusthuis voor de "semi-validen". Met de bouw van het nieuwe (en huidige) Zonnig Huis in 2002 - kwam het gebouw leeg te staan.
Binnen het Lokaal Sociaal Beleidsplan opteerden de Stad Halle en het OCMW van Halle om het Oud-Wezenhuis te herbestemmen als 'Sociaal Huis', en er dus hét centrale contactpunt voor de Halse burger met een hulpvraag in te huisvesten.
De Thuiszorgdiensten en de Sociale Dienst zullen er hun nieuwe stek vinden. Na jarenlang als centrum van residentiële zorg gediend te hebben, wordt het gebouw nu een uitvalsbasis voor de sociale dienstverlening. Het Sociaal Huis wordt een vast en herkenbaar sociaal ankerpunt in Halle.
Voor de renovatie en herbestemming van het gebouw Oud-Wezenhuis tot Sociaal Huis stelden 64 architectenbureaus zich kandidaat. De ontwerpers stonden voor de uitdaging om van een bestaand oud en gesloten gebouw een open en functioneel ontvangstgebouw te maken.
Zij dienden een 'integrale toegankelijkheid' voor een drempelloze werking van het OCMW te verzoenen met een strikte opvolging van alle verplichtingen in verband met informatieveiligheid
Men gaf de opdracht het historisch karakter van het gebouw te bewaren. Ze willen op de drukke N6 aan de ingang van Halle een stukje van het erfgoed tot waarde doen komen. Het gebouw is namelijk opgenomen in het St. Lucas archief en is een stukje van de historische en sociale ziel van Halle.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 nov 2013
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief